29.7 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Kiemelt Tudomány

Újabb “szakértő” szerint lesz “elképesztően veszélyes” a negyedik hullám

Mióta a koronavírus-járvány útjára indult Wuhanból, három hullámon vagyunk túl, ám a szakértők már most egy negyedikkel riogatnak, ami “nagyobb veszélyeket tartogat magában”, mint korábban bármelyik. Pedig már csodaoltásunk is van…

Még a koronavírus-járvány első hulláma alatt olvasott egy cikket Vattay Gábor, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője, amelyben felvetődött a kérdés: vajon megmondható-e a napi áldozatok számából, hogy meddig tarthat a koronavírus-járvány? “Akkor még azt gondoltam, hogy választ hamarosan elolvasom majd az újságokban, de ez elmaradt. Nem értettem, miért nem számolta ki ezt senki. És akkor elkezdtem kvázi hobbiból megnézni, hogy ezt a problémát hogyan lehet az általam korábban tanultakkal modellezni” – mesélte a szakember a Népszavának. Mint mondta, a második hullámnál már egészen pontosan megmutatták modellek, hogy az iskolai őszi szünet után hirtelen megáll majd a napi halottak számának emelkedése – összegezte a hazipatika.hu.

Vattay már a nyárra datálja a negyedik hullámot, mégpedig a külföldi utázsok miatt, melyek felgyorsítják a vírus terjedését. (Tehát a szakrétő szerint az oltottak hurcolják be a következő hullámot? – a szerk.) Hozzátette:

A nagy robbanás azonban várat majd magára, a magas átoltottsági arány miatt ugyanis a legtöbben csak tüsszögést, köhögést és lázat tapasztalnak majd, de súlyos eset és áldozat eleinte kevés lesz. Aztán egy napon – nagyjából 2 hónap leforgása után – már annyi fertőzött lesz, hogy a koronavírus eléri azokat az időseket, akiknek az immunrendszere a védőoltás ellenére sem bírja leküzdeni a betegséget, és akkor már felveszi a halálozás is a korábbi tempót.

Derék szakértőnk már most hangsúlyozza, a járványmodellek “egyértelműen” igazolták, hogy a megfelelő lépésekkel egyetlen napot sem lehet késni, mert “az is több száz ember életébe kerülhet”. Vagyis minél előbb és minél szigorúbb lezárások szükségesek.

Azt a kérdést azért feltehetnénk, mégis milyen modellek igazolják a lezárások szükségességét és hasznosságát, mikor hazánkban például a járványgörbe a legmagasabb értéket éppen a legértelmetlenebb legszigorúbb korlátozások kellős közepén produkált, miközben az enyhítések és újranyitás után – minden riogatás ellenére – a várva várt “vírus berobbannás” teljesen elmaradt. Még a teltházas Eb-meccseket sem követték tömeges megbetegedések, hiába szajkózta a balliberális oldal, hogy a “foci miatt mind meghalunk”.

Fotó: MTI

További híreink

Budapest: sniccerrel vágta el a sértett torkát

Irányi Dániel

A pénztár helyett az autóhoz tolták a bevásárlókocsit

Dunai Tibor

Mi Hazánk: Újabb szakmát tesz tönkre a kormány szakmaiatlan hozzáállása

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen