8.8 C
Budapest
2021. március 8., hétfő
Magyar Jelen
Külföld

Újabb szankciókkal sújtotta Kínát és nagy cégeit a Trump-kormányzat

Újabb szankciókkal sújtotta Kínát és több nagy cégét Donald Trump amerikai elnök kormányzata: olyan tisztségviselőket és cégeket büntet, amelyek megítélése szerint jogtalanságokat követtek el a Dél-kínai-tengeren, valamint beruházási tilalmat vezet be újabb kilenc kínai nagyvállalatra, írja az MTI.

Washington értesülései szerint több kínai állami vállalat vezetője, a Kínai Kommunista Párt és a hadsereg tisztségviselői, valamint a CNOOC állami olajvállalat kényszeritő intézkedéseket alkalmazott több olyan térségbeli ország ellen, amely Kína mellett igényt tart területi jogokra a Dél-kínai-tengeren. Az új szankciók – vízumkorlátozások – az érintett tisztségviselőket és családtagjaikat sújtják.

Magas rangú amerikai tisztségviselők csütörtökön újságíróknak nyilatkozva elmondták, hogy a CNOOC elleni szankciók nem vonatkoznak a kőolaj és a cseppfolyósított földgáz Egyesült Államokba irányuló exportjára és az olajcég olyan vegyes vállalataira, amelyek a Dél-kínai-tengeren nem termelnek ki nyersanyagot. Kilenc olyan kínai cég került fel az amerikai védelmi minisztérium szankciós listájára, amely a Pentagon szerint üzleti kapcsolatban áll a kínai hadsereggel, köztük a repülőgépgyártó Comac és az okoseszközgyártó Xiaomi.

Azokat a kínai cégeket sújtja Washington amerikai beruházási tilalommal, amelyek arra kényszerítenek amerikai befektetőket, hogy váljanak meg e cégekben lévő tulajdonrészüktől.

A Xiaomi máris reagált a szankciókra, közölte, hogy nem tulajdonosa a hadsereg, és semmilyen módon nem is befolyásolja a működését.

További híreink

Trump országos szükségállapotot hirdetett az Egyesült Államokban

Szabó Norbert

Boris Johnson stabil állapotban van, reagál a kezelésre

Dunai Tibor

Egy férfi Torontóban vödörnyi ürülékkel öntött le embereket

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben