11.2 C
Budapest
2021. május 10., hétfő
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Újabb tízéves tervet dolgoztak ki a “romák” európai uniós támogatására

Az Európai Bizottság szerdán új tízéves tervet mutatott be az európai uniós tagországokban élő “romák” támogatására, ennek középpontjában a romák esélyegyenlősége, társadalmi részvétele és befogadása áll. 

Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos szerint az EU nem tett eleget az elmúlt évtizedben Európa legnagyobb etnikai kisebbségének támogatására, a “romák” még mindig megkülönböztetéssel és kirekesztéssel néznek szembe.

Mint megemlítette, az EU-ban a “roma” gyerekek 85 százaléka van kitéve a szegénység kockázatának, a “roma” fiatalok 60 százaléka nem vesz részt semmilyen oktatásban, képzésben. Több uniós tagállamban a “romák” nagy része elégtelen lakáskörülmények között él, munkaerőpiaci részvételük korlátozott. Hozzátette: a koronavírus- járvány tovább nehezítette élethelyzetüket.

“A következő évtizedben ennek meg kell változnia, így új stratégiánk egyértelmű célokat tűz ki, és megújítja kötelezettségvállalásunkat a “romák” támogatása felé”

– hangsúlyozta.

Helena Dalli, az egyenlőségért felelős bizottsági tag elmondta, hogy a cigányellenesség “normálissá vált” az uniós tagállamokban, így ez ellen is célirányosan kell küzdeni. “Éppen ezért változtattunk stratégiai megközelítésünkön: a felzárkóztatás helyett a társadalmi befogadást, részvételt és a romák esélyegyenlőségét helyeztük a középpontba” – jelentette ki.

Az új stratégia a “romák” esélyegyenlősége, társadalmi részvétele és befogadása mellett továbbra is kulcsterületként kezeli az oktatáshoz, foglalkoztatáshoz, egészségügyi szolgáltatásokhoz és lakhatáshoz való hozzáférésük javítását.

A brüsszeli bizottság mindezeken a területeken új célkitűzéseket és ajánlásokat terjesztett a tagállamok elé. Felszólította továbbá a tagországok kormányait, hogy 2021 szeptemberéig nyújtsák be stratégiáikat, és kétévente tegyenek jelentést azok végrehajtásáról.

(Forrás: MTI – Fotó: AP/Francisco Seco)

További híreink

Drámaian nőtt a fakitermelés az uniós országokban

Kiss Albert

A csehek a koronavírus miatt is ellenőrzik az országba érkezőket

Szabó Norbert

Többször segített rajta a 90 éves bácsi, „hálából” halálra verte egy lapáttal

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben