3 C
Budapest
2022. december 1., csütörtök
Magyar Jelen
HírekKiemeltKülföld

Újrakezdte földközi-tengeri tevékenységét egy olasz civil szervezet mentőhajója

Újrakezdte földközi-tengeri tevékenységét a Mediterranea Saving Humans olasz civil szervezet hajója, amely Szicíliából a líbiai partok felé indult szerdán, a Sea-Watch német szervezet hajóját követve.

A Mediterranea a szicíliai Trapani kikötőjéből indította el a Mare Jonio nevű hajót, amelyet tavaly szeptemberben lefoglaltak a hatóságok.

Alessandra Sciurba, a szervezet vezetője hangsúlyozta, hogy feladatuknak a háború, az üldöztetés és a kínzás elől menekülők mentését tekintik. Aggasztónak nevezte a földközi-tengeri migrációs helyzetet, úgy vélve, hogy az “európai kormányok együttműködnek a háborús Líbia fegyveres csoportjaival az emberi jogok eltaposásában”.

Kiemelte, hogy a hajón minden járványintézkedést tiszteletben tartanak, külön kabint tartva fenn az esetleges beteg embereknek.

A 2018 őszén alakult Mediterranea Saving Humans az egyetlen olasz szervezet a Földközi-tengeren tevékenykedő NGO-k között. Annak ellenére, hogy még Matteo Salvini belügyminisztersége idején lezárták az olasz kikötőket, a Mare Jonio tavaly kikötött Lampedusa szigetén, bevándorlókkal a fedélzetén. A hajót az ügyészség lefoglalta, majd később feloldották ezen zárlatot. Hasonló okból lefoglalták 2019 augusztusában a szervezet Alex nevű vitorlását is.

A Mare Jonio most a német Sea-Watch hajóját követi, amely nemrég indult el szintén olasz kikötőből Líbia partjai felé. A szervezet a közösségi oldalán jelentette, hogy Líbia és Málta között egy mintegy 200 fős csoportot észlelt, köztük több kisgyereket, amelynek tagjait a líbiai parti őrség utolérte, majd visszaszállította az észak-afrikai országba.

Sajtóértesülések szerint Horst Seehofer német belügyminiszter közölte, hogy Berlin átvesz egy csoportot az áprilisban a spanyol Aita Mari, illetve a német Alan Kurdi hajóval Szicíliába érkezett migránsok közül. A nagyjából 200 embert a hatóságok egy karanténhajón helyeztek el, majd innen olaszországi táborokba kerültek.

A római belügyminisztérium friss adatai szerint Olaszországba év eleje óta több mint 5400 bevándorló érkezett a tavaly ugyanezen időszakban mért valamivel több mint 2000-hez képest. A még a koronavírus-járvány megjelenése előtt, tavaly szeptemberben kötött máltai megegyezés értelmében az Olaszországba érkezők egy részét más európai uniós tagállamok vették át önkéntes alapon. Az idén érkezőket még nem vette át egyetlen európai ország sem. Berlin az első, amely most jelezte ezt a szándékát.

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter kedden az elosztási rendszer kötelezővé tételét szorgalmazta az európai szolidaritás jegyében.

MTI

További híreink

Családtagjaik megkínzásával fenyegették a kormány ellen tiltakozó iráni focistákat

Irányi Dániel

Ismét “fontos” kérdésben döntött a WHO: átnevezik a majomhimlőt, mert a név “rasszista”

Irányi Dániel

Pozitívuma is van az elszabadult rezsiáraknak – a Jobbik bezárja irodáját

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben