9.4 C
Budapest
2022. május 19., csütörtök
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

Uniós szakhatóság: az ismétlőoltások gyengíthetik az immunrendszert

Nem kéne erőltetni a negyedik oltás beadását, és pláne nem kellene túlságosan gyakran emlékeztető oltásokat adni az Európai Gyógyszerügynökség egyik vezetője szerint. Ez ugyanis ellentétes hatást is kiválthat. Ugyanakkor a harmadik (egydózisú vakcináknál a második) oltást hatékony eszköznek tartják – írja a Napi.hu.

Már az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezetői sem hiszik, hogy a folyamatos oltakozás a legjobb védekezés. Úgy vélik, az omikronról gyűjtött adatok egyáltalán nem támasztják alá a négyhavonta beadandó “emlékeztetőoltás” szükségességét.

Miközben a további emlékeztető oltások részei lehetnek a megelőzési terveknek, azok rövid időn belüli gyakori újra beadása nem tekinthető fenntartható hosszútávú stratégiának

– mondta az ügynökség Vakcinációs Stratégiáért felelős vezetőja, Marco Cavaleri.

Az EMA tisztségviselője aggodalmának adott hangot. Úgy látja,

a négyhavonta ismétlődő oltások túlterhelik az emberek immunrendszerét és a lakosságban kimerültséghez vezet.

A Bloomberg az EMA közlésére hivatkozva arról ír, több időt kellene az országoknak hagyniuk az emlékeztető oltásokra irányuló oltási programok között, és a Föld minden táján azt a hidegebb időjárási szezonhoz kellene kötni, az influenza elleni védőoltásokhoz hasonlóan.

Nem lehet a végtelenségig ismételgetni Az emlékeztető oltásokat be lehet adni egyszer, kétszer, de ez nem olyasmi, amit állandóan ismételni lehet. Azon kéne gondolkodni, hogy hogyan lehetne a mostani helyzetből, a világjárványból átállni a helyi járványügyi intézkedésekre.

Cavaleri úgy látja, több adatra lenne szükség az új variáns vakcinákkal kapcsolatos hatásával kapcsolatban és a jelenlegi járványhullám alakulásának jobb megértése kellene ahhoz, hogy el lehessen dönteni, szükség van-e egyáltalán egy omikron-specifikus vakcinára.

A szakember hiányolta továbbá az értelmes párbeszédet, valamint keveselte az információkat, melyeket a vakcinák összetételéről tudunk.

A britek szerint sem kell a negyedik dózis

Miközben a vakcinagyártók már a negyedik adagot propagálják, az azokat megvásárolni kényszerű kormányok már nem ilyen lelkesek. Legalábbis Nagy-Britanniában. A brit kormány számára oltásügyi ajánlásokat kidolgozó független tanácsadó bizottság (JCVI) leszögezi, hogy a harmadik, hatáserősítő oltási adag bőven elég.

A JCVI idézte a brit kormány egészségbiztonsági hivatala (UK Health Security Agency, UKHSA) által elvégzett legfrissebb nagyszabású vizsgálatot, amely kimutatta, hogy jóllehet az enyhe tünetekkel járó koronavírus-fertőződés elleni védelem hatékonysága a harmadik adag beadása után három hónappal 30 százalék körüli szintre gyengül, a három vakcinadózis a legveszélyeztetettebb idős korcsoportokat is tartósan 90 százalék körüli hatékonysággal védi a fertőződésből kialakuló Covid-19 betegség súlyos szövődményei ellen. Azt nem tették hozzá, hogy egy nátha súlyos szövődményeitől megvédeni bárkit azért nem akkora teljesítmény, hogy megérjen fecskendőként 25 eurót.

Kiemelt képünkön Marco Cavaleri, forrás: gript.ie

További híreink

Már Jézus szobrait is le akarják dönteni Amerikában, mert hogy fehér ember volt

Kiss Albert

Mi Hazánk: az úzvölgyihez hasonló veszély fenyegeti Gyergyóditrót

Kemény János

Nem fogadhatja hazai pályán a Leipzig a Liverpoolt

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen