17.5 C
Budapest
2022. május 29., vasárnap
Magyar Jelen
Gazdaság Kiemelt

Üzemanyagárban előzzük Ausztriát

Az utóbbi hetekben látványosan romlott a magyar üzemanyagárak térségi helyezése.

Noha április végén még hazánk a velünk határos hét állam rangsorában igen kedvező helyet foglalt el az üzemanyagárak tekintetében, mára ez a helyzet alaposan megváltozott. Az elmúlt hetekben a hazai benzinár gyors emelkedésének köszönhetően mára a nyolc közül már csak a 4. legolcsóbb, a gázolaj pedig a harmadik legdrágább.

Ez évek óta mindkét üzemanyagfajta esetében messze a legrosszabb helyezés, ami leginkább a 2012 előtti időket idézi.

A helyzetromlás legkézenfekvőbb magyarázata a július elsején megemelt jövedéki adó.

A kormánypárt 2016-os szabálya szerint 5 forint plusz áfával nő a benzinár és nettó 10 forinttal drágul a gázolaj, ha az Európában irányadó, Brent típusú nyersolaj hordónkénti ára egy negyedév átlagában nem éri el az 50 dollárt.

Mivel a koronavírus következtében a Brent nyersolaj hordókénti árának második negyedévi átlaga 30 dollár alá zuhant, így — a szabály bevezetése óta másodszor — ugrott az adó és vele az ár is.

A hazai üzemanyagárak térségbeli helyezése idén áprilisban még feltűnően kedvező képet mutatott. A magyar benzinár néhány napig becsúszott még az eddig verhetetlennek tűnő ukrán alá is. A korábbi évek statisztikái szerint Magyarországon a benzin a 2.-3. legolcsóbbnak számított a térségben, míg a gázolaj a 3.-5. hely között ingadozott. Áprilisra a kedvező benzinár tekintetében még Ukrajnát is sikerült megelőznünk, noha az sokáig a térség egyeduralkodójának számított.

A látszólagos kedvező állapot azonban tiszavirágéletűnek bizonyult. Helyezésünk ugyanis május óta mindkét üzemanyagfajta tekintetében hosszú évek óta nem látott szintre romlott.

Ukrajna után benzinfronton először Románia, majd Szlovénia is beelőzött bennünket és szorosan a sarkunkban jár Ausztria. A gázolaj tekintetében május közepétől sorban Románia, majd Ausztria, ezt követően Szlovénia és végül Szlovákia is besorolt elénk.

(24.hu nyomán – Kiemelt kép: MTI / Mohai Balázs)

További híreink

A járvánnyal kapcsolatban terjesztettek álhírt Nógrád megyében

Dunai Tibor

11 ezernél is többen kaptak helyszíni bírságot a kijárási korlátozások megsértése miatt

Irányi Dániel

Belga királyszobrokat rongáltak meg péntekre virradóra Brüsszelben

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen