10.6 C
Budapest
2022. szeptember 28., szerda
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Vége a baloldali hegemóniának: jobboldali kormány alakulhat Svédországban

Bejelentette lemondását szerda este Magdalena Andersson, Svédország szociáldemokrata miniszterelnöke, miután az előző heti választásokon a jobboldali pártszövetség szerezte meg a parlamenti többséget. Az 55 éves Magdalena Andersson 2021. november végén lépett hivatalba az ország történelmének első női miniszterelnökeként – adta hírül az MTI.

„A választás előzetes eredménye elég világos ahhoz, hogy levonjuk a megfelelő következtetéseket, az a legfontosabb, hogy mielőbb felálljon Svédország új kormánya, ezért a holnapi nap folyamán kérni fogom a házelnököt, hogy mentsen fel tisztségemből” – mondta szerda esti sajtótájékoztatóján a svéd kormányfő.

Az új kormányról nyilatkozott Ulf Kristersson, a Mérsékelt Párt vezetője, aki a jobboldal jelöltje a miniszterelnöki tisztségre.

„Elkezdem most a munkát az új kormány megalakítása érdekében, amely egész Svédország és minden állampolgár kormánya lesz” – mondta Kristersson.

A Svéd Demokraták a legerősebb jobboldali párt

A szélsőiberálisok által még mindig “szélsőjobboldalinak” hazudott jobbközép-konzervatív párt, a Svéd Demokraták lett a legerősebb párt a jobboldali szövetségben, maguk mögé utasítva a Mérsékeltek nevű centristákat, a kereszténydemokratákat és a liberálisokat. (Nem azért kell visszautasítani a “szélsőjobboldali” jelzőt, mert az valamiféle bélyeg lenne, mint ahogyan azt a véresszájú liberálisok szeretnék elhitetni. Ez egy ideológiai irányzat, és a Svéd Demokraták programja alapján nem tartoznak bele a kategóriába. Ilyen egyszerű – a szerk.)

A svéd öngyűlölők és nemzetközi NGO-k már most a Svéd Demokratákkal riogatnak, amely szerintük a “legnagyobb neonáci gyökerű párt a világon”, és olyan “szörnyűségeket” tűzött zászlajára, mint a fehér svédek védelme.

Szerencsére egyre több ember lát át a hazugságok hálóján, még Svédországban is, így a rágalmak és folyamatos támadások ellenére az ország második legerősebb pártjává váltak a Svéd Demokraták a Szociáldemokrata párt után.

Jimmie Åkesson, a Svéd Demokraták vezetője ünnepel – Fotó: AFP

Most pedig, történetük során először, komoly beleszólásuk lesz az ország irányításába is, a jobboldali koalícióhoz ugyanis azzal a feltétellel csatlakoztak, hogy a kormány jelentősen szigorítja a bevándorlást.

Már csak az a kérdés, vajon a pártnak sikerül elérni céljait, vagy őket is megrontja a hatalom, és hozzákorrumpálódnak a rendszerhez?

Kiemelt képünkön Ulf Kristersson, a Mérsékeltek vezetője – Fotó: AFP

További híreink

Gulyás: szombattól újabb egy hétre meghosszabbítják a kijárási korlátozásokat

Szabó Norbert

Magyarországon bujkált a lengyel drogmaffia női vezetője

Szabó Norbert

Romániában könnyítéseket ígérnek a beoltottak számára

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben