11.2 C
Budapest
2021. május 10., hétfő
Magyar Jelen
Környezetvédelem

Veszélyben az élővilág: több mint 25 ezer hordó rovarmérget találtak az óceán mélyén

Több mint 25 ezer, nagy hatású rovarméreggel teli hordó lehet a Csendes-óceán mélyén Dél-Kalifornia partjainál – tudta meg az MTI.

A 27 345 “hordószerű” tárgyról a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i campusához tartozó Scripps Oceanográfiai Intézet kutatói készítettek felvételeket március 10. és 24. között. A szakemberek több mint 145 négyzetkilométeren térképezték fel az óceán fenekét a Santa Catalina-sziget és a Los Angeles-i partvonal között, egy olyan területen, ahol korábban nagy mennyiségben mutatták ki a mérgező anyagot az üledékben és az ökoszisztémában.

Régi hajózási feljegyzések szerint a dél-kaliforniai ipari vállalatok szemétlerakóként használták ezt az óceánterületet egészen 1972-ig, a vonatkozó törvény életbe lépéséig.

Az óceáni szemétlerakó pontos helye és kiterjedése azonban egészen mostanáig ismeretlen volt.
A kutatók hangradart használó víz alatti drónok segítségével készítettek nagyfelbontású képeket a felszín alatt 900 méterrel fekvő hordókról. Eric Terrill, az intézet munkatársa szerint a területről vett üledékminták elemzése tudja majd megerősíteni, hogy valóban DDT van-e a hordókban.

A becslések szerint 350-700 tonna rovarmérget “dobhattak ki” az óceánba a Los Angelestől 20 kilométerre, a Santa Catalina-szigettől 12 kilométerre lévő területen.

A szakemberek szerint ha a hordók nem szivárognak, akkor el lehet szállítani őket egy olyan helyre, ahol biztonságosabban tárolhatók. Amennyiben szivárognak, a kutatóknak mintát kell venniük a vízből, az üledékből és a tengeri élőlényekből, hogy felmérjék a kár mértékét.

A szakemberek azon az óceánterületen kezdték meg a víz alatti szemétlerakó keresését, ahol a Kaliforniai Egyetem Santa Barbara-i campusának professzora, David Valentine magas DDT-koncentrációt mért az üledékben, és 60 hordót észlelt nagyjából egy évtizeddel ezelőtt.

Fotó: Los Angeles Times

További híreink

Egy óceánjáró súlyával egyező hulladékot szedtek ki a Tiszából

Kiss Albert

Évtizedek után is vadonatújnak hat a mély tengerfenéken talált műanyagcsomagolás

Szabó Norbert

Visszaszámláló órával figyelmeztetnek a globális felmelegedés veszélyeire

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben