19.7 C
Budapest
2022. október 1., szombat
Magyar Jelen
BelföldKiemeltKultúra

Virtuális kiállítás Trianonról

Saját honlapján elérhető virtuális tárlattal emlékezik meg a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulójáról a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum – tájékoztatott az intézmény.

Az online kiállítás öt részből áll. Az elsőben az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása és Horthy Miklós kormányzóvá választása a téma; a második rész külön foglalkozik a román megszállás időszakával, amely Békéscsaba életében igen meghatározó volt. Ezután a magyar békedelegáció és a békeszerződés aláírásának körülményeit mutatják be. A legnagyobb hangsúlyt a negyedik fejezet kapja, itt plakátok segítségével ismertetik, mekkora veszteség érte az országot a trianoni békeszerződés aláírása után. A múzeumban őrzött, a történelmi Magyarországról származó képeslapokkal illusztrálják, hogy milyen településeket csatoltak el 1920-ban.
Az utolsó rész Trianon hatásával foglalkozik, hiszen a menekültek megjelenése mellett erre az időszakra tehető a revizionizmus kialakulása, vagyis a békeszerződés felülvizsgálatáért küzdők mozgalma. A Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményében számos olyan plakátot őriz, amelyek segítségével próbálták egykor felhívni a figyelmet arra, hogy milyen igazságtalanság érte az országot.

A múzeum – a járványhelyzet miatt – egy szabadtéri tárlattal már megemlékezett az 1920. június 4-én aláírt trianoni békeszerződésről, a virtuális tárlaton olyan gyűjteményi darabokat is bemutatnak, amelyekre a szabadtéri kiállításon nem volt lehetőség. A múzeum nem titkolt célja, hogy a tárlat az iskolai tanítás kiegészítő eleme legyen – írják a közleményben.

 

 

További híreink

“Elég a kétharmados hazugságokból!” – elindult a Mi Hazánk országos tüntetéssorozata

Kemény János

Fordulat: mégis gyilkosságért ítélték el K. Csenge gyilkosát

Kemény János

A kormány külföldiek kezére fogja játszani a magyar autópályákat

szilardkrebsik

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben