0.3 C
Budapest
2022. január 18., kedd
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Visszavonná a transzneműek szabad iskolai mosdóhasználatát Tennessee állam vezetése

Elfogadta az egyesült államokbeli Tennessee törvényhozása hétfőn azt a tervezetet, amely szerint a transzneműek csak a születésük szerinti nemüknek megfelelő iskolai mosdókat és öltözőket használhatnák.

A jogszabályról – amelyet 65 igen szavazattal, 24 nem szavazat ellenében hagytak jóvá – a héten szavaz az állam szenátusa, ezt követően pedig Bill Lee, Tennessee republikánus kormányzója elé kerül, aki korábban már aláírt olyan jogszabályt, amely megtiltja a transznemű nőknek, hogy induljanak a női sportversenyeken.

Amennyiben a kormányzó aláírja, az állami iskolák diákjai, illetve dolgozói pert indíthatnak a tanintézmény ellen, ha valaki nem a biológiai nemének megfelelő mosdóját, öltözőjét vagy hálóhelységét használja, ha ott mások is tartózkodnak.

A tervezet javasolja továbbá az iskoláknak az egyszemélyes öltözők bevezetését is.

A törvényjavaslat ellenzői, köztük üzleti vállalkozások tulajdonosai rámutatnak: Észak-Karolina államban 2016-ban hasonló tiltásokat megfogalmazó “mosdótörvényt” fogadtak el, amelynek következtében több nagyvállalat elköltözött az államból, néhány sportklub pedig – tiltakozásul a 2017-ben végül részben hatályon kívül helyezett törvény ellen – máshol tartotta meg a mérkőzéseit.

A törvény akkor kivívta az amerikai művészvilág egyes képviselőinek haragját is: a rocksztár Bruce Springsteen például koncerteket mondott le emiatt, San Francisco polgármestere pedig utazási bojkottot hirdetett Észak-Karolina ellen.

Donald Trump volt amerikai elnök kormánya 2017-ben vonta vissza azokat a jogilag nem kötelező érvényű szövetségi rendeleteket, amelyekkel elődje, Barack Obama kormánya lehetővé tette, hogy a transznemű diákok az állami iskolákban a nemi identitásuknak megfelelő mosdót és öltözőt használják.

Az Obama-kormányzat akkor kilátásba helyezte, hogy megvonják a szövetségi anyagi támogatást azoktól az állami oktatási intézményektől, amelyek nem a rendeletnek megfelelően járnak el – írja az MTI.
A washingtoni igazságügyi és oktatási tárca 2017-ben azzal indokolta a rendelet visszavonását, hogy az zavart okozott, és számos per indult amiatt, hogy miként kell őket pontosan alkalmazni.

(Kép: illusztráció/pixabay)

További híreink

Visszaszámlálás: Éjfélkor kilép Nagy-Brittannia

Dunai Tibor

Jakab Péter: bárki lehet miniszterelnök

Faragó Dániel

Törvénytelen kölcsönök, áfacsalás: luxusban élt az ügyvéd

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen