11.7 C
Budapest
2021. április 11., vasárnap
Magyar Jelen
Külföld

Vizsgálatot indít a Nemzetközi Büntetőbíróság a palesztin területeken elkövetett háborús bűncselekmények ügyében

Hivatalos vizsgálatot indít a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) a palesztin területeken elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények ügyében – jelentette be szerdán Fatou Bensouda, az ICC főügyésze.

Hangsúlyozta, hogy a vizsgálatot függetlenül, pártatlanul és tárgyilagosan, részrehajlástól mentesen fogják lefolytatni.

A vizsgálat megindításáról szóló döntést csaknem öt évig tartó, hosszú előzetes vizsgálódásai nyomán hoztuk meg – jelentette ki Bensouda. Hozzátette: a következő lépés annak meghatározása és értékelése lesz, hogy a palesztin, illetve izraeli hatóságok lefolytattak-e saját vizsgálatokat.
A Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóság üdvözölte a fejleményeket.

“Ez egy régen várt lépés, amely a palesztinoknak az igazságosság iránti fáradhatatlan erőfeszítéseit szolgálja. Ezek elengedhetetlen pillérei annak a békének, amelyet a palesztin nép óhajt és megérdemel.”

– áll a palesztin külügyminisztérium nyilatkozatában.

Az ICC főügyésze 2019-ben úgy fogalmazott, hogy “indokolható alapja van annak a feltételezésnek, hogy háborús bűncselekményeket követtek el vagy hajtanak végre Ciszjordániában, beleértve Kelet-Jeruzsálemet és a Gázai övezetet is”. A főügyész lehetséges elkövetőként mind az izraeli védelmi erőket, mind pedig a fegyveres palesztin csoportokat megnevezte.

Az ICC kérelmeket elbíráló bírói tanácsa (Pre-Trial Chamber) február 5-én hozott döntést arról, hogy a büntetőbíróság hatáskörrel rendelkezik a palesztin területeken elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények és atrocitások kivizsgálása ügyében.

A háborús és emberiesség elleni bűncselekmények kivizsgálására 2002-ben megalakított Nemzetközi Büntetőbírósághoz 123 ország csatlakozott, az Egyesült Államok, Oroszország, Izrael és Kína azonban nem fogadja el a testület joghatóságát. Az ICC a világ első állandó törvényszéke, amely a háborús és emberiesség elleni bűnöket akkor is vizsgálja, ha az adott ország erre nem képes vagy nem hajlandó. A törvényszék csak a 2002. július 1. után elkövetett bűncselekmények ügyében ítélkezhet, joghatósága az alapokmányát ratifikáló országokra terjed ki.

 

 

 

 

 

(fotó:jerusalempost.com)

További híreink

Rollerével ütötte ágyékon a pedofil rendőrt egy 11 éves orosz kislány

Irányi Dániel

Ukrajna pénteken lezárja határait a saját állampolgárai előtt is

Dunai Tibor

Végre egyenesbe jöhet a ritka betegségben szenvedő kutya élete

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben