13.3 C
Budapest
2022. október 3., hétfő
Magyar Jelen
GazdaságHírekKiemeltKülföld

Wall Street Journal: az amerikai gazdaság nyert az európai országok válságán

Túlzottan nagy gazdasági érzék nem kell hozzá, de a Wall Street Journal szakértői terjedelmes cikkben mutatták ki azt a nyilvánvaló tényt, hogy az európai országok gazdasági válsága az orosz szankciókkal csak tovább mélyült, a nagy nyertes pedig nem más mint az amerikai gazdaság.

Kifejtették, hogy az egekbe szökő gázáraktól sújtott európai vállalatok, amelyek acélt, műtrágyát és más alapanyagokat gyártanak, a kiszámíthatóbb energiaárak és a masszív kormányzati támogatás miatt az Egyesült Államokba helyezik át tevékenységüket.

Hozzátették, hogy miközben az energiaárak vad ingadozása és az ellátási láncok tartós problémái az ipari termelés leépülésével fenyegetik Európát, Washington számos ösztönzőt hozott létre a gyártás és a zöld energia támogatására. A cikk szerint a gazdasági folyamatok egyre inkább az Egyesült Államok kezére játszanak, különösen a vegyi anyagokat, az akkumulátorokat és más energiaigényes termékeket gyártó vállalatok számára.

Még a koronavírusból is jól jöttek ki

Azt írták, hogy, bár az amerikai gazdaság rekordinflációnak néz elébe, a koronavírus-válságból jól jött ki, és jó kilátásai vannak, mert “Európát destabilizálta a háború”.

A Pandora dán ékszergyártó vállalat és a Volkswagen az év elején jelentett be amerikai terjeszkedést, a Tesla pedig szünetelteti a németországi akkumulátorgyár megvalósítását – támasztották alá.

A Wall Street Journal által felidézett közgazdászok arra figyelmeztettek, hogy a Kanadától az Egyesült Államokon át Katarig terjedő földgázkitermelők középtávon nehezen tudják majd teljes mértékben helyettesíteni Oroszországot Európa ellátásában. Ha ez így lesz, a kontinensnek – legalábbis a gáz esetében – magas árakkal kell szembenéznie még 2024-ben is, ami azzal fenyeget, hogy az európai feldolgozóipart érő károk örökre fennmaradnak.

(Makronóm nyomán)

További híreink

Elkerülhető halálesetekben az EU legrosszabbjai közé tartozunk – van olyan lista is, amelyet vezetünk

Szabó Norbert

Saját nagyapját gyilkolta meg a nyereményért a borsodi “fiatal” és az “élettárs”

Irányi Dániel

Ez itt Anglia, ezek meg a miniszterelnök-jelöltek

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben