7.1 C
Budapest
2021. április 12., hétfő
Magyar Jelen
Kárpát-haza

Zelenszkij Ukrajna NATO-tagságáról kérdezné Bident

Az első kérdése Joe Biden amerikai elnökhöz Ukrajna NATO-csatlakozására fog vonatkozni, ami rendre elakad a nyugati tagállamok habozásán – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Axios amerikai hírportálnak adott interjúban.

„Elnök úr, miért nem vagyunk még mindig a NATO-ban?” – mondta Zelenszkij, elképzelve az első kérdést, amelyet majd feltesz a Fehér Ház új lakójának. Az interjút hétfőn tette közzé az ukrán elnöki hivatal.

„Ha Ukrajna a NATO-ban lenne, semmiképpen sem eszkalálódna a kelet-ukrajnai helyzet”

– vélte Zelenszkij, a Kreml által támogatott szakadárokkal vívott háborúra utalva.

Ukrajna évek óta hangsúlyozza, hogy csatlakozni kíván az észak-atlanti szövetséghez. A NATO viszont ódzkodik ettől, ugyanakkor egyre azt hangsúlyozza, hogy nyitva áll a kapu Kijev előtt – írja a Kárpátalja.ma.

Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott első telefonbeszélgetésében Joe Biden a múlt héten megerősítette, hogy az Egyesült Államok „támogatja” Kijevet „Oroszország tartós agressziójával szemben”.

Moszkva 2014-ben kebelezte be a dél-ukrajnai Krím félszigetet, nem sokkal később pedig megkezdődött a kelet-ukrajnai háború.

Oroszország képes megtámadni bármelyik európai országot, sőt az Egyesült Államokat is  vélte Zelenszkij az interjúban.

„Nem csak katonai beavatkozásról van szó, mint Ukrajna esetében”, de a nyugati országok elleni orosz „információs háborúkról és kibertámadásokról is” 

– tette hozzá az ukrán elnök.

Zelenszkij közölte, hogy kissé dühös Donald Trump előző amerikai elnökre, amiért az közzétette a 2019-ben folytatott telefonbeszélgetésük tartalmát,

ami miatt politikai botrány tört ki az Egyesült Államokban.

A beszélgetés során Trump arra próbálta rávenni Zelenszkijt, hogy vizsgáltassa ki Joe Biden fiának ukrajnai tevékenységeit, hogy ezzel alááshassa jövendő elnökválasztási vetélytársának esélyeit. A demokrata párti elnök fia, Hunter Biden évekkel ezelőtt a Burisma ukrán energetikai cég igazgatótanácsi tagja volt.

További híreink

Bántalmaztak és kiraboltak egy idős hölgyet a kárpátaljai Feketeardóban

Varga Lilla

Romániában több mint húsz településen tüntettek a járványvédelmi szigorítások ellen

Varga Lilla

Májusig meghosszabbították a karantént Ukrajnában

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben