14.1 C
Budapest
2022. szeptember 25., vasárnap
Magyar Jelen
HírekKülföld

Elpusztult az utolsó hosszú agyarú elefántok egyike

A Kenyában nagy tiszteletben álló Nagy Timet az Amboseli Nemzeti Parkban találták meg, a közlemény szerint természetes okok vezettek halálához, 50 éves volt. Az ország egyik nemzeti kincse volt.

Az elefántnak olyan hosszú – egyenként több mint 45 kilósra becsült – agyara volt, hogy egészen a földig ért. Rendszerint csak a nagyon öreg elefántoknak van ilyen óriási agyaruk. A természetvédők szerint csupán pár tucatnyi lehet az óriásagyarú afrikai elefántok száma, ugyanis az orvvadászok is főleg rájuk vadásznak éppen különösen hosszúra megnyúlt metszőfoguk miatt.

Annyi nagyagyarú elefánt pusztult el, hogy ez már a faj fennmaradásában is megmutatkozik: a tudósok szerint mivel a hosszú agyarú elefántok élete van a legnagyobb veszélyben, manapság az afrikai elefántoknak már kisebb agyaruk nő, mint száz évvel ezelőtt.

A kutatók minden megfigyelt elefántcsordát egy betűvel jelölnek meg, hogy könnyebb legyen őket azonosítani. Az egy csordában élő elefántok neve mind a csordát jelző betűvel kezdődik. Tim a T csordába tartozott.

Timnek hosszú élete során az orvvadászokat és a feldühödött farmereket is sikerült túlélnie, noha volt egy rossz szokása: rájárt a falusiak termőföldjeire. Ezért állatvédők és vadőrök nyomjelző nyakörvet erősítettek rá, és valahányszor megközelített egy ültetvényt, vadőrök siettek oda, hogy más irányba tereljék. Az első évben 183 alkalommal próbált behatolni szántóföldre vagy megdézsmálni termést, de a megfigyelés eredményeként az ilyen támadásokat sikerült a felére csökkenteni.

Egyszer egy lándzsa fúrta át az egyik fülét, és beleállt a vállába, de az állatorvosoknak sikerült meggyógyítaniuk.

“A szívünk szakad meg. Tim egyike volt Afrika utolsó szuperagyarasainak. Kenya egyik nemzeti kincse volt” – fogalmazott egy nairobi központú állatvédő szervezet.

Nagy Tim testét a kenyai fővárosba szállítják, ahol kitömik, hogy kiállítsák a nemzeti múzeumban.

Kenya egyike a legnagyobb elefántpopulációval rendelkező afrikai országoknak, a becslések szerint 35 ezer példány él az országban.

Forrás: HVG

További híreink

Mentősöket akart késelni egy “beteg” Rakamazon

Szabó Norbert

43 millió forintot érő dollárt talált, visszaadta

Kiss Albert

Négy oltás sem volt elég- létezik erősebb immunitás a vakcináknál

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben