8.6 C
Budapest
2021. október 23., szombat
Magyar Jelen
Gazdaság

145 ezerért dolgoznak a pedagógiai asszisztensek

A kormányzati sajtó attól hangos, hogy Magyarországon a bruttó átlagbérek elérik a félmillió forintot, eközben a pedagógiai asszisztensek bérét még mindig a 2008-as közalkalmazotti bértábla alapján számítják.

Egy heti negyven órát dolgozó pedagógiai asszisztens a garantált bérminimumot, vagyis nettó 145 ezer forintot kap havonta.

„Pedagógiai asszisztens vagyok, napi nyolc órában én pótolom a kormány szerint „nem hiányzó” pedagógusokat. Mindezért a munkáért több mint tíz éve ugyanazt a bért kapom, ez a szakmunkás minimálbér, jelenleg nettó 150 ezer forint” 

-írja bejegyzésében egy elkeseredett tanító.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint Magyarországon kétszáz diákra figyel egy pedagógiai asszisztens – mindegy, hogy rózsadombi iskoláról vagy hátrányos helyzetű település általános iskolájáról van szó. A PSZ alelnöke úgy látja, többek között a tankerületi vezetőtől függ, felvehet-e egy iskola legalább még egy pedagógiai asszisztenst.

A pedagógai asszisztensek szerepe nélkülözhetetlen, hiszen a kormány szerint nem létező tanárhiányt is az ő munkájukkal lehet helyettesíteni. A legfurcsább az, hogy a helyzettel valószínűleg a kormány is tisztában van, mert a 2021 és 2030 közötti időszakra szóló közoktatási stratégiában ez áll:

“úgy tudnák leginkább tehermentesíteni a tanárokat, tanítókat, óvodapedagógusokat, ha több pedagógiai asszisztens dolgozna az intézményekben”.

(Magyar Jelen-HVG)

További híreink

Libanonnak eddig 43 milliárd dollárba került a polgárháború

Dunai Tibor

Újabb milliárdot bukott az állam a tokaji borászkodáson

Kiss Albert

Több ezer magyar ügyfelet lophattak meg a bankok

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen