35.2 C
Budapest
2022. augusztus 17., szerda
Magyar Jelen
KiemeltSport

Novak Djoković nem helyesli az orosz teniszezők kitiltását

Nagyon sok sportág meglépte az orosz és belarusz csapatok és sportolók azonnali kizárását a nemzetközi sorozatokból, miután február 24-én az orosz hadsereg megtámadta Ukrajnát. A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) sokáig vonakodott, és március 23-án határozott arról, hogy a budapesti világbajnokságon nem indulhatnak sem az oroszok, sem a belaruszok – írta meg a Telex meglepően objektíven. Bezzeg, ha a valamely nem európai kisebbség tetszeleg az áldozat szerepében, akkor persze nem törekednek ennyire a tényszerűségre.

Végül az orosz teniszezőket is elérte az egyre terjedő diszkrimináció, miután bejelentették, a legpatinásabb tornán,

Wimbledonban nem fogadják el az orosz és belarusz teniszezők nevezését.

Korábban “csupán” országaik zászlaját tiltották ki a rendezvényekről, ám a szervezők úgy érezték, ez önmagában kevés.

Az All England Lawn Tennis Club közleménye szerint “az indokolatlan és példátlan katonai agresszió körülményei között elfogadhatatlan lenne, hogy az orosz rezsim bármilyen hasznot húzzon az orosz vagy belarusz játékosok” wimbledoni szerepléséből. Ian Hewitt elismerte, hogy az érintettek nehezen viselték a kitiltásukat. Hogy ez mennyire felel meg a kollektív megbélyegzés tilalmának, azt nem fejtették ki.

A férfiaknál a világranglista második helyén álló orosz Daniil Medvegyev és a nőknél a világranglista negyedik helyén álló belarusz Ariana Szabalenka a legmagasabban rangsorolt játékosok, akiket érint. Szabalenka a tavalyi tornán az elődöntőig, Medvegyev pedig a negyedik fordulóig jutott. A nyolcadik helyezett Andrej Rubljov sem indulhat.

A megbélyegzésből igen friss tapasztalatokat szerző szerb világelső, Novak Djoković Belgrádban reagált a hírre.

“Mindig el fogom ítélni a háborút, soha nem fogom támogatni. Tudom, milyen érzelmi traumákat hagy maga után. Szerbiában mindannyian tudjuk, mi történt 1999-ben, a Balkánon számos háború volt a közelmúltban. A wimbledoni döntést azonban nem tudom támogatni, őrültségnek tartom. A játékosoknak, a teniszezőknek, a sportolóknak semmi közük a háborúhoz. Ha a politika beavatkozik a sportba, az nem jó”

– jelentette ki a játékos a Sky tudósítása szerint.

Az ukránok legjobbja, a női ranglista 25. helyezettje, Elina Szvitolina propagandacélokra használná az orosz és belarusz játékosokat. Ő ugyanis úgy gondolja, hogy az oroszok és belaruszok esetében az indulásuk feltételéül kéne szabni az “orosz kormány nyilvános elítélését”.

“Nem akarjuk, hogy mindenkit kitiltsanak. Ha nem ítélik el az orosz kormányt, akkor a helyes lépés a kitiltás. Azt szeretnénk, ha állást foglalnának, hogy velünk és a világ többi részével vannak-e vagy az orosz kormánnyal. Számomra ez a legfontosabb”

– mondta csütörtökön a BBC-nek.

“Egy kezemen meg tudom számolni azokat az orosz és fehérorosz játékosokat, akik megkérdezték tőlem, hogy vagyok, hogy van a családom, mindenki biztonságban van-e. – folytatta a siránkozást Szvitolina. – Ezért is szomorít el a kialakult helyzet. Szerintem néhányan többet tehetnének, mint amit eddig tettek.”

Arról nem beszélt, hogy a kárpátaljai magyarellenes támadások után ő hány magyarhoz ment oda, s kérdezte meg tőle, hogy érzi magát? Esetleg a magyarellenes nyelvtörvény ellen hányszor emelte fel a hangját, mint befolyásos sportoló?

Fotó: Getty Images

További híreink

Orbán megerősítette, jövő héttől megkezdődik az oltottság szerinti megkülönböztetés

Irányi Dániel

5 és fél millió beoltott előtt ne számítsunk a maszk elhagyására

Irányi Dániel

27 éves fiatal nő esett áldozatul a koronavírusnak

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben