3.9 C
Budapest
2022. december 4., vasárnap
Magyar Jelen
HírekKülföld

A háború elmúlik, a barátság megmarad – elindult Varsóba a Mi Hazánk

A Mi Hazánk Ifjai is képviselteti magát az idei varsói nacionalista felvonuláson. A 2022-es Marsz Niepodległości a várokozásoknak megfelelően idén is százezrével fogja megmozgatni a nemzetben gondolkodó szervezeteket a világ minden tájáról. 

A Mi Hazánk Ifjai és a párt tagjai idén ismét útnak indultak Varsóba, hogy azokkal a lengyel bajtársakkal találkozzanak, akik néhány héttel ezelőtt Magyarországon jártak a Mi Hazánk meghívására, hogy közösen emlékezzenek meg az 1956-os antikommunista, szovjetellenes, nemzeti szabadságharcra.

A november 11-i felvonulás érdekesebb eseményeiről portálunk be fog számolni, addig is egy történelmi áttekintés arról, hogy

mit is ünnepel a bolygón élő 48 millió lengyel ezen a napon.

Lengyelországot 1795-ben felosztották egymás között a poroszok, oroszok és az osztrákok. Ezután a lengyelek Európa, sőt nemcsak Európa, szinte minden jelentős csata mezején harcoltak, abban a reményben, hogy támogatást érhetnek el függetlenségük újra kivívásához. Napóleon oldalán harcoltak a spanyolok, osztrákok, oroszok ellen, sőt a franciák érdekében még egy rabszolgafelkelés leverésében is részt vettek Haitin. Cserébe egy báb Lengyel Hercegséget kaptak a franciáktól. Majd két nagy felkelést indítottak az oroszok ellen 1830-ban és 1863/64-ben. Több ezren a mi szabadságharcunkban is részt vettek. Mennyi-mennyi sikertelen próbálkozás és csalódás. De ez sem törte meg a lengyel népet.

Az I. Világháború reményt adott, mivel a megszálló nagyhatalmak egymás ellen is harcoltak. Oroszország kontra Németország és Osztrák-Magyar Monarchia. Legalább gyengítik egymást, gondolták. Józef Piłsudski vezetésével, már a háború előtt, lövész klubokba szerveződtek.

A németek és az osztrákok ugyan már 1916-ban egy független Lengyelországot ígértek, na persze orosz területeken. A lengyelek 1916-ban létrehozták a Lengyel Nemzeti Bizottságot, készülve az új Lengyelországra. Németország 1918 november 11-én kapitulált és ezzel hivatalosan is véget ért az I. világháború.  Az ezt megelőző napon a németek kiengedték Józef Piłsudski-t a börtönből, ahol  több , mint egy évig volt , mert nem tett hűségesküt a német császárra. Józef Piłsudski minden lengyel számára ekkor már ismert volt. Lengyelország 1918-as függetlenségét ekkor még  nem garantálta egyetlen nemzetközi megállapodás sem. A szalonokban még folytak a diplomácia tárgyalások, de a lengyelek már saját kezükbe vették országuk ügyét.

1918 decemberében Poznan-nál a németek ellen harcoltak a határokért, dél-nyugaton -1921 decemberében- foglalták el Alsó-Szilézia nagy részét. A keleti határokon az ukránokkal harcoltak  és 1920-ban a bolsevikokat kellett megállítani és visszakergetni. Lényegében 1922-re alakult ki a független Lengyelország két háború közti határa, melynek hossza 5529 km volt. Ezt a  határt már nemzetközi egyezmények rögzítették. Néhány szó a lengyel hadseregről. 1918 őszén 5 ezer viszonylag jól felszerelt lengyel  katona állt készen a harcra és 20 ezer rosszul felszerelt. Majd 1919 tavaszán már 120 ezres hadsereggel rendelkeztek, ami 1920 nyarára már 1 millióra fejlődött.

Ez időben, 1920-ban a bolsevikok ellen, Magyarország 1,5 millió db. lőszerrel segített a varsói csatában a szovjetek visszaverésében. Aztán 1922-től 1939-ig maradt 18 béke év. Közben kikötőt építettek Gdyniában, és ott felhúztak egy teljesen új iparvárost. Közép –Lengyelországban megteremtették a lengyel nehézipart, hadiipart és egy új társadalmat is létre kellett hozni, hiszen 123 évig 3 különböző kultúrában, nyelvi, gazdasági környezetben éltek. A  lengyelek hazájukért folytatott küzdelmét legjobban a himnuszuk első versszaka tükrözi, mely 1797-ben -két évvel az ország felosztása után- született:

Nincs még veszve Lengyelország,
Míg mi meg nem haltunk,
Hogyha földünk elrabolták,
Visszaszerzi kardunk.

(lengyelorszag.hu nyomán, fotó:Facebook)

Twitter– és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!

További híreink

Csak a Mi Hazánk szólal fel a munkavállalók kizsákmányolása ellen

Kemény János

Dunakanyari főzde fürtös meggy párlata hozta el az év legjobb pálinkájának járó díjat

Faragó Dániel

Korábban még be akart vonulni a seregbe, de az ukrán teniszező most arról panaszkodik, hogy a szerb sportolókat beengedik Oroszországba

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben