3 C
Budapest
2022. december 9., péntek
Magyar Jelen
Tudomány

A jelentkező mellékhatások miatt két német kórházban leállították az AstraZeneca vakcinák beadását

Két kórházban is leállították az egészségügyi dolgozók oltását az alsó-szászországi Braunschweig és Emden városában, miután mellékhatásokra panaszkodtak a vakcinában részesültek – írja a merkur.de.

A braunschweigi klinikán a 88 beoltott dolgozóból 37 panaszkodott erős mellékhatásra. Ők be sem tudtak menni dolgozni. Emdenben 29 munkatárs jelentett beteget.

Valamennyien erős fejfájásra, émelygésre és hidegrázásra panaszkodtak.

A lezárásokat állami megrendelésre megindokló Robert Koch Intézet úgy véli semmi különös nincs a bejelentésekben, hiszen “az Oxford-AstraZeneca oltóanyaga esetében ugyan úgy előfordulhatnak mellékhatások, mint az amerikai-német Pfizer-BionTech és az amerikai Moderna mRNS alapú vakcinájánál”.

Az AstraZeneca szerint a jelentett mellékhatások megfelelnek a klinikai tesztelés során tapasztaltaknak.

“A tünetek nem többek egyszerű immunválasznál. Azt jelentik, hogy valami történik a szervezetben. Mindez összhangban van az oltóanyagról szóló tanulmányokban foglaltakkal”

– állítja Christian Bogdan immunológus is.

Svédországban is erős mellékhatásokat tapasztaltak 

A svédországi Södermanland megyében két kórházban is felfüggesztették a brit-svéd vakcinákkal történi oltást.

Náluk 400 dolgozóból legalább 100-an tapasztaltak erős mellékhatásokat, a legtöbben be is lázasodtak.

A felfüggesztés után az illetékesek megbeszélést folytattak az ország gyógyszerészeti hatóságával és a gyártóval, ami után arra a következtetésre jutottak: semmi nem utal arra, hogy baj lenne a vakcinákkal, ezért a héten folytatják is az oltást az AstraZenecával.

Andreas Heddini, az AstraZeneca észak-európai gyógyszerszabályozási vezetője már jóval óvatosabban fogalmazott. Ő úgy véli, a mellékhatások hiába vannak összhangban a leírtakkal, azok túl sok beoltottnál jelentkeznek.

A svéd kórházakban a beoltottak 25-30 százaléka panaszkodott erős mellékhatásokra, holott a tanulmány szerint azoknak alig 10 százaléknál kellene előfordulnia.

Ennek ellenére Heddini is leszögezte, a vakcinával nincs semmi probléma, hiszen “az AstraZeneca oltóanyagát már világszerte milliók kapták meg, ennek ellenére különösebb következményekről nem érkeztek hírek, és a klinikai tesztelés során sem állapítottak meg súlyos mellékhatásokat”.

További híreink

Háború Ukrajnában: a lengyel kormány dühöng Franciaország és Németország miatt

Nicolas de Lamberterie

A hangos kisebbség akarata érvényesült – német lapok szerint csak két játékos szeretett volna politizálni Katarban

Faragó Dániel

Mit jelent – és mit nem – a németek kiesése?

Horváth Tamás

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben