21.1 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Hírek Kárpát-haza Kiemelt

A magyarok rasszizmusáról panaszkodnak az Ukrajnából menekült “romák”

A Die Tageszeitung online felületén is elérhető az a cikk, amely a Csehországba érkező ukrán menekültek helyzetéről ad látképet. Több százan rekedtek a prágai főpályaudvaron, sokan közülük Kárpátaljáról menekültek, és rendelkeznek ukrán és magyar állampolgársággal. A cseh belügyminiszter ennek kapcsán nemrég megerősítette, hogy a magyar állampolgársággal is rendelkező menekülők nem jogosultak szociális juttatásokra Csehországban sem – szúrta ki a Mandiner.

A német lap emlékeztet: az Orbán-kormánynak köszönhetően rengeteg határontúli cigány vette fel a magyar állampolgárságot, ami korábban számos előnyt jelentett nekik, amit rendre ki is használtak. Mostanra azonban a dolog a visszájára fordult, és a magyar állampolgárság gátja lehet a csehországi segélyek megszerzésének.

A lapnak nyilatkozók jó szokásukhoz híven az áldoz szerepében tetszelegve elsírták minden bánatukat. Megtudhattuk, hogy

nem akarnak Magyarországra jönni, mert itt elutasításra, rasszizmusra és semmiféle segítségre nem számítanak.

A cseh kormány azonban úgy látja, mivel magyar állampolgárok, ezért ez Magyarország problémája, nem az övéké. A cikk közölte, hogy a magyar kül- és belügyminisztériumhoz, valamint a prágai magyar nagykövetséghez intézett megkeresések arra vonatkozóan, hogy Magyarország kit tart felelősnek a magyar útlevéllel rendelkező ukrán menekültek ellátásáért, a lap megjelenéséig válasz nélkül maradtak.

Jonathan Lee, az Európai Roma Jogok Központjának munkatársa (mert hogy ilyen hiánypótló intézményt is fenntartanak az európai adófizetők pénzéből) szerint, akinek megfigyelőcsoportjai vannak Magyarországon, a “menekültek” ott nem számíthatnak segítségre.

Lee óvaint minden “romát” Magyarországtól, mivel ott nem menekültként, hanem magyar állampolgárokként kezelnék őket.

“Magyar állampolgárként kezelnék őket, és legfeljebb tíz napig kapnának élelmiszer-utalványokat. Ha egyáltalán [kapnának]” – mondta Lee.

Azonban a csehek sem kívánják eltartani őket. Ezt Vit Rakusan cseh belügyminiszter is megerősítette, mikor kijelentette: a kettős állampolgársággal rendelkezők nem jogosultak átmeneti védelemre és szociális juttatásokra.

További híreink

Újabb Mi Hazánk siker: visszamenőlegesen visszafizetnek a moratóriumban lévőknek!

Faragó Dániel

Borsodi ‘fiatalok’ kényszerítettek prostitúcióra egy 13 éves kislányt

Faragó Dániel

Családi tragédia. Megölte két gyermekét, majd öngyilkos lett egy férfi Győrben

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen