25.3 C
Budapest
2021. július 24., szombat
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

A plázákban terjed leginkább a koronavírus

A Public Health England (PHE) legújabb jelentései szerint az igazoltan koronavírusfertőzöttek 53 százaléka arról számolt be, hogy a pozitív teszteredmény előtt járt egy nagyobb bevásárlóközpontban vagy áruházban.

A Daily Mail cikkében számos “megdöbbent” angolról olvashatunk, akik nem értik, hogyan kaphatták el a fertőzést, mikor a teljes lezárások miatt a plázán kívül sehol sem jártak.

Legutóbb egy 38 éves londoni általános iskolai tanárnő számolt be arról, hogy “mennyire meglepődött”, mikor kiderült, covidos. Elmondása szerint ő hetek óta csak a helyi szupermarketbe jár, oda is kizárólag a késő esti órákban, mikor a lehető legkevesebben vásárolnak.

A Public Health England jelentése szerint a február 11-ig tartó héten a pozitív teszteredményt kapott emberek 53 százaléka azt mondta, hogy a napokban legalább egyszer elment egy bevásárlóközpontba.

Dr. Julian Tang, virológus szerint egyértelmű, hogy a szupermarketek a fertőzés helyei.

“Ezek a helyek a közösség epicentrumai és az emberek a város minden részéről elég rendszeresen ott lesznek. A szociális távolságtartás nehéz lehet a szupermarketekben, és sokuknak rossz a szellőzőrendszere, vagyis a vírus elidőzhet a levegőben”

– állítja Dr. Tang, aki arra nem tért ki, hogy ha maszkkal az arcunkon is megfertőződhetünk a “levegőben elidőző vírustól”, akkor tulajdonképpen mi is az említett tárgy funkciója.

Kettősmérce hazánkban is

Nagy-Britanniához hasonlóan Magyarországon is kivételezett helyzetben vannak a plázák (és a kaszinók). Annak ellenére, hogy a fertőzések melegágyai, a szupermarketek és plázák valamilyen rejtélyes okból kifolyólag továbbra is zavartalanul üzemelhetnek, miközben a kis forgalmú éttermeket, edzőtermeket, és kocsmákat a kormányok Európa-szerte bezáratták.

Erre az ordító kettősmércére egyedüli pártként a Mi Hazánk Mozgalom hívta fel a figyelmet.

A párt szerint szerint érthetetlen, hogy miközben a plázákban emberek ezrei zsúfolódhatnak össze egyszerre, addig semmilyen vendéglátóhelyre nem mehet soha senki, még akkor sem, ha adott esetben maszkot visel, távolságot tart, rendelkezésre állnak a fertőtlenítéshez szükséges eszközök, és a szellőztetés is biztosított.

A másik, nyitás mellett szóló érv a fenti eset tanulsága lehet. Hiszen, mint látható, a plázákban és áruházakban gyakorlatilag tavasz óta zavartalanul terjed a vírus, amitől az arcunkra tapasztott rongy se véd meg. Ennek ellenére mégse következtek be a tömeges megbetegedések, és nem került lélegeztetőgépre az ország népességének fele, mint ahogy azzal korábban előszeretettel riogattak.

Fotó: Nick Edwards

További híreink

A balliberális ellenzék a legnehezebb időkben is csak saját hatalmára gondol

Gabay Dorka

Brutális támadás: éjjel, saját otthonában törtek az idős, beteg néni életére

Szabó Norbert

Piroson áthajtó teherautó gyűrt maga alá egy motorost (videóval)

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben