22.4 C
Budapest
2021. június 21., hétfő
Magyar Jelen
Kiemelt Környezetvédelem

A szokásosnál is súlyosabb idén a tavaszi ragadozómadár-mérgezési hullám

Az MME méreg- és tetemkereső kutyás egysége és a Nemzeti Park Igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálata a korona vírus járvány alatt is folytatják munkájukat. Az idei évben már 12 sas esett mérgezés áldozatául. Csak az utóbbi egy hónapban már hét különböző helyszínen kerültek elő mérgezéses tüneteket mutató elhullott ragadozómadarak, emlősök és mérgezett csalétkek – írja a parlagisas.hu.

Számításaik szerint az elpusztult egyedek száma április közepére meghaladta a 77 példányt, amelyek között 9 rétisas és 3 parlagi sas is szerepel (mindkét faj fokozottan védett, természetvédelmi értékük 1 millió Ft).

Feltehetőleg az állatokat mérgező személyek azért bátorodtak fel, mert azt gondolják, a koronavírus következtében elrendelt korlátozások miatt tetteik sosem kerülnek napvilágra. Ezért idén – a korábbi évekhez képest – sokkal nagyobb számban mérgeznek ragadozómadarakat és házi macskákat.

Az MME és a Természetvédelmi Őrszolgálat munkájának köszönhetően azonban a begyűjtött tetemek és csalétkek laboratóriumi vizsgálatai folyamatban vannak, feljelentések születtek és több esetben indult rendőrségi nyomozás. Az elkövetők ellen több bűncselekmény miatt is vádat emelhetnek (természetkárosítás, állatkínzás, orvvadászat, méreggel való visszaélés), így akár milliós pénzbüntetésre és 1-5 évig terjedő börtönbüntetésre is számíthatnak.

Az MME méreg- és tetemkereső kutyás egysége 2013 ősze óta fáradhatatlanul dolgozik az illegális madárpusztítások visszaszorításáért. Az egység hét év alatt 371 bűncselekmény, valamint 113 bűncselekmény gyanús találatot regisztrált, a terepi keresések összesített száma pedig az idei évben átlépte az ezret.

Idei tavaszi esetek összesítése megyei bontásban:

  • Győr-Moson-Sopron megye – 1 rétisas, 4 holló, 4 róka, 1 házi macska, 1 nyest, 1 mérgezett csalétek
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – 2 rétisas, 17 egerészölyv, 1 holló, 3 róka, 4 mérgezett csalétek
  • Hajdú Bihar megye –  1 parlagi sas, 1 rétisas, 9 egerészölyv, 2 barna rétihéja, 1 héja, 1 vetési varjú, 6 róka, 1 kutya, 5 csalétek, 7 dolmányos varjú, 2 szarka, 1 házi macska,
  • Bács-Kiskun megye – 3 rétisas, 1 parlagi sas
  • Csongrád megye – 1 parlagi sas, 3 egerészölyv, 1 barna rétihéja, 1 csalétek
  • Vas megye – 1 rétisas
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye – 1 rétisas

Összesen 77 madár és emlős, 11 csalétek.

(Parlagisas.hu nyomán – Fotó: Deák Gábor)

További híreink

Seattle-ben könnygázt kellett bevetni a brutális erőszak ellen (galéria)

Dunai Tibor

Gyurcsány: Az ellenzék világképe egységes

Gabay Dorka

Tartósan alacsony olajárral kell számolni

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben