3 C
Budapest
2022. december 1., csütörtök
Magyar Jelen
Környezetvédelem

A táplálkozás és a tréning nem védi az idős kutyákat a szellemi leépüléstől

A táplálkozás és a tréning nem védi az idős kutyákat a szellemi leépüléstől – állapították meg a Bécsi Állatorvosi Egyetem kutatói a Plos One című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A négylábúak problémamegoldási képessége, társaság iránti vágya és játékossága legkésőbb a hatodik életévükben csökken, miközben növekszik a gazditól való függésük.

Koruk előrehaladásával a kutyák kognitív teljesítőképességében visszaesés, viselkedésükben változás tapasztalható. Ez megmutatkozhat az újszerű tárgyak iránti érdeklődés mérséklődésében, a társas reakciókészség, az emlékezet és a figyelem mértékének csökkenésében.

Durga Chapagain, a bécsi egyetem Clever Dog Lab kutatóintézetének munkatársa és kollégái 119 legalább hat éves, különböző fajtákhoz tartozó kutyákat vizsgáltak. Egy részük speciális, antioxidánsokban, Omega-zsírsavakban és meghatározott fehérjékben gazdag táplálékot kapott, a többiek átlagos eledelt ettek. Emellett a tulajdonosok beszámoltak a kutyák tréningjeinek gyakoriságáról.

A vizsgálat elején, majd egy évvel később is tesztelték a kutyák szellemi képességeit és viselkedését. Már ennyi idő alatt is csökkent a problémamegoldási képességük, már nem voltak annyira társaságkedvelők és kevésbé voltak bátrak, különböző szituációkban jobban függtek gazdijuktól.

Ezen pedig sem az agyserkentő táplálkozás, sem az egész életen át tartó, gyakori edzés sem segített – írják a kutatók. Új gyakorlatokat azonban ugyanolyan jól el tudtak sajátítani, mint korábban.

(Forrás: MTI – Kép: illusztráció/pixabay.com)

További híreink

Édes élet helyett keserűséget hozott Magyarország legnagyobb élelmiszeripari beruházása

Faragó Dániel

Hazafiak és környezetvédők is összefogtak a végveszélyben lévő Tarna folyóért

Faragó Dániel

Agglomeráció – népességrobbanás van, víz nincs

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben