20.8 C
Budapest
2022. augusztus 12., péntek
Magyar Jelen
HírekKiemeltKülföld

A WHO megkérte az ukránokat, hogy legyenek kedvesek megsemmisíteni a biológiai fegyverként is használható vírusaikat

Veszélyes kórokozók vannak egy ukrán laborban, amelyek biológiai fegyverként is használhatóak, de akár egy újabb világjárvány is kiribbantható vele- a WHO ezért most szépen megkérte az ukránokat, hogy semmisítsék meg ezeket.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója

A világszervezet a Reuters hírügynökséggel közölte: az ukrán hatóságokkal már évek óta tartják a kapcsolatot és igyekeznek segíteni abban, hogy még véletlenül se szivárogjon ki semmi a laborokból.

Ennek az együttműködésnek a részeként a WHO most erősen ajánlotta az ukrán egészségügyi minisztériumnak és más illetékes hatóságoknak, hogy semmisítsék meg a kiemelten veszélyes kórokozókat

– írta most a világszervezet, amely azt is egyértelművé tette: attól tartanak, hogy a laborokat szándékosan vagy véletlenül lebombázhatják az oroszok, ezáltal pedig kiszivároghat egy magas fertőzőképességű vírus, amely aztán elindíthat egy járványt Ukrajnában.

Az orosz jelentések szerint az ukránok olyan vírusokat tenyésztenek, amelyek alkalmasak lehetnek biológiai fegyvernek is – ellenük. Az orosz külügy szerint az ukránok nem saját kútfőből, hanem a Pentagon anyagi és szakmai támogatásával kotyvasztják a vírust.

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő szerint a dokumentumok alapján az amerikai fél azt tervezte, hogy „2022-ben Ukrajnában a madarak, denevérek és hüllők kórokozóival kapcsolatos munkát folytat majd, később áttérve az afrikai sertéspestis és a lépfene vándormadarak általi terjesztése lehetőségének tanulmányozására”.

Igor Kirillov, az orosz haderő sugárzás-, vegyi- és biológiai védelmi parancsnoka ezzel kapcsolatban kijelentette: bizonyíték van arra, hogy a harkivi laboratóriumból több mint 140 olyan edényt szállítottak külföldre, amelyek denevérek ektoparazitáit tartalmazták.

A tábornok azt hangoztatta, hogy az amerikaiak célja olyan biológiai anyag előállítása, amely képes szelektíven célba venni különböző etnikai csoportokat, „különösen a szlávokat”. Beszámolója szerint az Egyesült Államoknak sikerült a kijevi, harkivi és odesszai biolaboratóriumok dokumentációjának és az ott tárolt bioanyagoknak nagy részét Lvivbe és Lengyelországba szállítani.

A biológiai fegyverek kérdése már odáig fajult, hogy – Oroszország kérésére – pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsa is tárgyal majd erről. A Fehér Ház szerint nevetséges, hogy az Egyesült Államokat biológiai, vegyi fegyver bevetésének előkészületével vádolja Oroszország.

(index nyomán)

További híreink

Pillanatragasztót cseppentett a migráns ápoló az ápoltja szemébe

Kiss Albert

Akár másfél évre is szükség lesz az amerikai gazdaság helyreállítására

Irányi Dániel

Észak-Korea minden kapcsolatot megszakítana Dél-Koreával

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben