17.2 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Gazdaság Hírek Külföld

Akasztják a hóhért- a németek aggodalmasan tekintenek az emelkedő energiaárakra

Egy új felmérés szerint Németországban a lakosság egyre inkább támogatóan vélekedik az atomerőművekről és a szélerőművekről – köszönhetően a háború miatti egyre magasabb enegriaáraknak. 

A drágulást a lakosság a saját pénztárcáján is érzi, a szankciók hatására pedig egyre többet kell a németeknek fizetniük, például a villanyért.

A válaszadók 40 százaléka a magas áramárak mérséklése érdekében egyelőre megtartaná az atomerőműveket, sőt: a széntüzelésű erőműveket is. Ez az arány mintegy duplája a két évvel korábbinak.

A nemtől, életkortól és jövedelemtől függetlenül: a magas energiaárak miatti aggodalom az egész társadalmat áthatja. A németek mintegy 81 százaléka az Ukrajnában zajló háború miatt aggodalmának adott hangot.

A megkérdezettek csaknem fele (46 százalék) úgy nyilatkozott, hogy nagyon aggasztja az energiaárak alakulása. Bő harmada (35 százalék) aggódik. 14 százalékuk bizonytalan a kérdésben, és a felmérésben részt vevők mindössze 4 százaléka nem gondolja, hogy tartani kellene a magas energiaköltségektől. – Nagyon is jogos a magas energiaárak miatti aggodalom – mondta Storck, a Verivox összehasonlító portál energetikai szakértője. Amikor kitört a háború, az áram nagykereskedelmi ára a korábbinál is meredekebben emelkedtek, és a 2023-as szállítás jelenleg 160 eurós megawattóránkénti ár körül billeg, a hosszú távú átlagár 35-55 euró között mozog. Storck úgy véli, hogy a következő hónapokban ennek hatásait a háztartások is megérzik majd.

Ráadásul jelenleg a németek 42 százaléka támogatja a 2038-ra kijelölt szénkivonási dátum meghosszabbítását, ami azért érdekes, mert alig fél éve ezt mindössze 12 százalékot mértek. Most a válaszadók 54 százaléka gondolja úgy, hogy atomenergiára van szükség ahhoz, hogy kevésbé függjön az ország az energiaimporttól, és 42 százalékuk gondolja úgy, hogy a szénégetés a megfelelő eszköz a külföldtől való energiafüggés minimalizálására.

A felmérések ellenére a német kormány továbbra is támogatja (Magyarországgal együtt) az Oroszország elleni gazdasági szankciókat. A német kormány a kiesett energiát az alternatív energiaforrások felkutatásának intenzívebbé tételével akarja pótolni.

(napi.hu nyomán)

További híreink

Az EU felszólította Törökországot, hogy állítsa le illegális fúrásait

Irányi Dániel

Miután ököllel és kalapáccsal bántalmazta a feleségét, felkapott egy kést és többször megszúrta

Szabó Norbert

Január 31-én kiléphetnek a britek az EU-ból

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen