24.1 C
Budapest
2021. június 24., csütörtök
Magyar Jelen
Hírek

Amerika vigyázza az ukrán választások tisztaságát

Amerikai szövetségi ügyészek vizsgálják, hogy volt, illetve jelenlegi ukrán tisztségviselők beleavatkoztak-e törvényellenes módon a tavalyi elnökválasztásba – jelentette csütörtökön a The New York Times című napilap az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva.

A nyomozás tárgya részben, hogy ukrán tisztségviselők  próbáltak-e Rudy Giulianin, Donald Trump volt amerikai elnök akkori személyes ügyvédjén és másokon keresztül félrevezető információkat terjeszteni Joe Biden elnökjelöltről, mostani elnökről. Ezek az információk Biden feltételezett korruptságáról szóltak, amelyeket Biden mindig tagadott. A nyomozást már a Trump-kormány utolsó hónapjaiban elkezdték brooklyni szövetségi ügyészek, és ez független attól a nyomozástól, amely Giuliani ukrajnai tevékenységét vizsgálja. Giuliani mindig tagadta, hogy bármilyen ukrán tisztségviselőnek eszköze lett volna.

Az egyik vizsgált ukrán tisztségviselő Andrij Derkacs parlamenti képviselő a lap értesülése szerint. Az amerikai pénzügyminisztérium már szankcionálta őt, mert évtizedekre visszanyúló “aktív orosz ügynökként” azonosította.

Manhattani szövetségi nyomozók április végén házkutatást tartottak Giuliani New York-i ingatlanjaiban – jelentették akkor különböző lapok. A házkutatás legalább részben összefüggött azzal a nyomozással, amely azt hivatott kideríteni, hogy Giuliani üzletelt-e illegálisan ukrán oligarchákkal.

(MTI)

További híreink

Hamász: a ciszjordániai annektálás hadüzenetnek számít

Dunai Tibor

Rekordszámú intézkedés kellett

Joó György

Unokázós csalással gyanúsítható bandát fogtak el Pápán

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben