20.5 C
Budapest
2022. augusztus 20., szombat
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Ausztrália nem hátrál: marad a techóriások működését szabályozó törvény

Hiába a Facebook és a Google zsarolása, az ausztrál törvényhozás nem hátrál meg – jelentette a Reuters.

Az ausztrálok a techóriásokat törvénnyel kényszerítenék a bevételeik megosztására azon média- és hírszolgáltatókkal, melyek anyagai megtekintést és aktivitást generálnak a felületeiken.

A Facebook azonban világossá tette, nem kíván osztozkodni se az általa gyűjtött adatokon, se a bevételen, ezért egyszerűen letiltotta a hírek megosztásának lehetőségét az ausztrál felhasználók számára.

Ez olyan jól sikerült, hogy a kék-fehér portál az egészségügyi szolgáltatók, civil szervezetek, de még a kormányzati tájékoztató oldalait is blokkolta.

Sőt, a cenzorok véletlenül még az ausztrál vállalati Facebook-oldalt is letiltották.

Ennek ellenére Simon Birmingham ausztrál pénzügyminiszter leszögezte: a javaslathoz nem nyújtanak be több módosító indítványt, mivel az jelenlegi formájában is biztosítja, hogy az ausztrál médiát legitim módon kompenzálják a hírekért, amiket előállít.

A törvény alapján a techóriások kötelesek megállapodni a hírszolgáltatókkal a díjakról. Amennyiben ez maguktól nem sikerül, a kormány arbitrátorokat nevezhet ki, hogy az alkudja ki a licenszdíjat.

Noha Varga Judit igazságügyi miniszter szerint a Facebook ellenállása “megbuktatta” az ausztrál kormány javaslatát, ami amúgy is szükségtelen, mert a techóriások mindig készségesen befizetik adótartozásaikat, a valóság ezzel szemben az, hogy a Google végül beletörődött a szabályozásba, és már meg is kezdte az egyeztetést a média- és hírszolgálatokkal, amit nagy valószínűséggel előbb-utóbb a Facebook is meg fog tenni, hiszen jóval többet veszítene az ellenállással.

További híreink

Boldogkői: a védettek kapjanak erős jogosítványokat

Irányi Dániel

Dúró Dóra: Na ezért kellett darálni!

Irányi Dániel

Kötelező FFP2-es maszk, és újabb szigorítások jönnek Szlovákiában

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben