35.2 C
Budapest
2022. augusztus 17., szerda
Magyar Jelen
Tudomány

Az Antarktiszra indul a Polarstern kutatóhajó északi-sarki expedíciója után

Októberben befejeződött egyéves északi-sarki expedíciója után december 20-án az Antarktiszra indul a Polarstern német kutatóhajó – jelentett be hétfőn az Alfred Wegener Sarkkutatóintézet.

A Polarstern fog alapanyagokat és üzemanyagot szállítani a déli-sarki Neumayer III német kutatóállomás számára és annak új személyzetét is eljuttatja az Antarktiszra.

Hagyományosan a kutatók és a technikusok repülőgépen teszik meg az utat a Dél-afrikai Köztársaság érintésével az antarktiszi állomásra, csupán az anyagok érkeznek vízi úton.

A koronavírus-járvány miatt azonban a kutatók idén hajón teszik meg az utat a németországi Bremerhavenből az Atka-öbölbe, így akarják elkerülni, hogy a koronavírus ne jusson el a Déli-sarkvidékre. A hajón utazók már karanténban vannak – közölte az intézet.

A Polarstern kereken egy hónap alatt jut majd el az Antarktiszra, az Atka-öbölből a kutatócsoport hómobilokon, lánctalpas járműveken utazik a 10 kilométerre lévő kutatóállomásra.

Egy évig tartó expedíció után október 12-én érkezett vissza Németországba az Északi-sarkról a Polarstern, amely csaknem tíz hónapon keresztül sodródott a Jeges-tengeren egy jégtáblába fagyva, kutatva a sarkvidék klímáját.

Az Antarktisz maradt a világon az egyetlen kontinens, amely mentes az új koronavírus okozta Covid-19-től, köszönhetően elsősorban a szigorú biztonsági előírásoknak.

(Forrás: MTI – Kép: vesselfinder.com)

További híreink

Emlékeztetik a feledékeny briteket- már Angliában is a negyedik oltás következik

Faragó Dániel

Már fejleszti is az oltóanyagot a majomhimlő ellen a Moderna

Irányi Dániel

Felrobbant a Mars-utazásokra tervezett Starship kísérleti űrhajó

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben