3.9 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
HírekKiemeltKülföld

Az éjjel az USA újra lecsapott Irakban

Az iráni fegyveres erők talán legfontosabb tábornokának, illetve az iraki síita milíciák parancsnokának likvidálását követően a Reuters péntek éjjeli híre szerint az Egyesült Államok újabb légicsapást hajtott végre Bagdad térségében. A hírügynökség szerint a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet három járműből álló minikonvoját pénteken magyar idő szerint este 11 után érte támadás.

A HÁROM JÁRMŰBŐL KETTŐ TELJESEN KIÉGETT, UTASAI KÖZÜL HATAN MEGHALTAK ÉS HÁRMAN KRITIKUS SÉRÜLÉSEKET SZENVEDTEK.
A támadásért eddig senki nem vállalta a felelősséget, de az iraki állami tévé kész tényként jelentette, hogy amerikai légicsapás történt. Egy amerikai tisztviselő azt állítja, a támadást nem az amerikai hadsereg követte el, írja az MTI.
Az utóbbi napokban az Egyesült Államok a bagdadi kormányt megkerülve lényegében háborút indított az Irakban a kormányhadseregtől függetlenül (de azzal több ponton összefonódva) működő, az iszlám síita felekezetéhez erősen kötődő milíciák és azok iráni támogatói ellen.


Az Egyesült Államok és a síita teokratikus rezsim által vezetett Irán konfliktusa már több mint negyven éves múltra tekinthet vissza. Ennek legújabb évada december végén debütált, amikor az Egyesült Államok – állítólag egy amerikai erők ellen irányuló, Irán által kitervelt támadást megelőzendő – 25 síita milicistát és rengeteg felhalmozott hadianyagot bombázott le Irakban. Ezt követően több száz tiltakozó megpróbált behatolni a bagdadi amerikai nagykövetség erődszerű épületébe, majd pedig egy iraki támaszpont elleni rakétacsapásban életét vesztette egy amerikai alkalmazott (aki nem a hadsereg tagjaként, hanem egy katonai szolgáltatásokkal foglalkozó magáncég alkalmazottjaként volt ott).

Az incidenseket követően Donald Trump harcias tweetekkel sorozta meg az iraki síita milíciákat a háttérből irányító Iránt, de kevesen gondolták volna, hogy fenyegetéseit ezúttal valóra is váltja. Pedig pénteken amerikai drón bombázta le az iráni Forradalmi Gárda különleges műveletekért felelős szárnyának parancsnokát, Kászim Szulejmánit, illetve az éjjeli támadást is elszenvedő Népi Mozgósítási Egységek alvezérét a bagdadi nemzetközi repülőtéren. A Libanontól Szírián át Irakig számos fronton különleges stratégiai megbízottként tevékenykedő Szulejmáni halála több szempontból óriási csapás Teherán számára, ezért az iráni vezetés a háromnapos gyász elrendelése mellett azonnal bosszúval fenyegette meg az Egyesült Államokat. A hadüzenettel felérő akcióra azonnal a magasba ugrott a háborúval fenyegető incidensekre hagyományosan érzékenyen reagáló olajár. A piacok aggodalma érthető, ugyanis Irán nem csak a Perzsa-öböl teherforgalmát tudja megbénítani, de megmutatta, hogy képes a szaúdi kitermelést is meghekkelni.

A pénteki támadás óta a Nemzeti Gárda őrzi a reptereket és hidakat New Yorkban.

Los Angelesben, Chicagóban és Washingtonban is több rendőrt vezényeltek az utcára az iráni konfliktus miatt.

Forrás: Index.hu

További híreink

Egyetemi kutatás mutatta ki, hogy a koronavírus alatti intézkedések miatt agyi elváltozások léptek fel a fiatalok körében

Faragó Dániel

Családtagjaik megkínzásával fenyegették a kormány ellen tiltakozó iráni focistákat

Irányi Dániel

Az irániak akár az életüket is, a „szivárványosok” még egy sárga lapot se mernek kockáztatni

Magyar Jelen

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben