27.2 C
Budapest
2021. július 28., szerda
Magyar Jelen
Kárpát-haza Kiemelt

Az erdélyi magyar elemi iskolások ötödrésze összevont osztályokban tanul

A magyar tannyelvű osztályokba íratott erdélyi elemi iskolások ötödrésze összevont osztályban tanul – állapította meg a romániai magyar iskolahálózat szerkezetét vizsgáló, csütörtökön közzétett elemzésében az Erdélystat.ro statisztikai portál.

A magyar nyelvű képzésben az alacsony diáklétszám miatt sokkal gyakoribbak az összevont osztályok, mint országos szinten. A szimultán oktatásban a tanító ugyanabban az osztályteremben egyidejűleg több korcsoportnak tart órát.

A magyar elemi iskolások 21 százaléka, és az általános iskolások 9 százaléka részesül szimultán oktatásban. A jelenség a szórvány megyékben hangsúlyos. Fehér megyében a magyar elemi iskolások 61 százaléka, Beszterce-Naszód megyében 49, Hunyad és Arad megyében 36, Máramarosban 35, Temesben 33, Szebenben pedig 31 százaléka tanul összevont osztályokban.

Az elemzésben feldolgozott hivatalos adatok szerint a 2019-2020-as tanévben Románia 929 iskolájában működött magyar tannyelvű osztály, ezekben mintegy 119 ezer diák tanult – összegezte az MTI. A romániai iskolák 9,5 százalékában van magyar nyelvű képzés, a magyar nyelven tanulók aránya a közoktatásban 4,9 százalékos. Az oktatási szintenként eltérő: az elemi és általános iskolai képzésben 5,5 százalékos, középiskolai szinten viszont már jelentősen alulreprezentáltak a magyar nyelven tanulók, arányuk csupán 3,8 százalék.

A magyar nyelven tanuló diákok mintegy kétharmada (65,7 százalék) kizárólag magyar nyelvű iskolákba jár, a vegyes tannyelvű iskolákba járók aránya Szilágy, Beszterce-Naszód, Maros, Brassó és Szatmár megyékben magas. A kizárólag magyar iskolába járó diákok aránya Székelyföldön a legmagasabb (85 százalék), viszont a szórványrégiókban is jelentősnek tekinthető: Bánságban 77 százalék, Dél-Erdélyben 60 százalék, Észak-Erdélyben 57 százalék.

A magyar oktatási kínálatban számos hiányterület van az országos választékhoz képest. A magyarul tanulók alulreprezentáltak a nyelvszakos, de részben a matematika-informatika és társadalomtudományi képzésben is, a testnevelési osztályokban, a szakközépiskolai mechanika, élelmiszeripar, környezetvédelem, közgazdaságtan szakokon, illetve az egészségügyi asszisztensi, ápolói képzésben.

(Fotó: szekelyhon.ro/Haáz Vince)

További híreink

Leszbikus nőt erőszakolt az ex-katona

Irányi Dániel

Ágyra dobta az egyéves kislányt az anya élettársa, a kicsi néhány nappal később meghalt

Szabó Norbert

Lukasenka: Moszkva szükség esetén szavatolja Fehéroroszország biztonságát

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben