11.7 C
Budapest
2021. április 11., vasárnap
Magyar Jelen
Gazdaság Kiemelt

Az EU-nak “hála” akár 1800 forintot is fizethetünk egy doboz cigarettáért

Hamarosan ismét emelkedni fog a dohánycikkek ára Magyarországon. A kétlépcsős jövedékiadó-emelés második szakasza április 1-én lép életbe. Az eddigi tapasztalatok szerint a trafikok már az azt megelőző hónapban megkezdik az áremelést. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatbázisát elemző cikk szerint a korábbi adó- és áremelések összefüggései alapján megállapítható, hogy a cigaretták átlagára a jövő hónaptól várhatóan csaknem 1700 forint lesz – írja az Index.

Azonban számítani kell arra is, hogy a felső kategóriás termékekért akár 1800 forintot is elkérhetnek dobozonként. A kis tasakos dohány a várakozások szerint 1700 forint fölé emelkedik.

A kétlépcsős jövedékiadó-emelésnek egyébként nem a kormány az oka, hanem Brüsszel.

Az Európai Unió korábban keresetet indított hazánk ellen, mert úgy ítélték meg, Magyarországon “túl olcsó” a cigaretta, ami hátrányos versenyhelyzetet teremt.

A pénzügyminisztérium hiába hangsúlyozta, Magyarországon nem kisebb az adóteher, mint más tagállamokban, mivel az áfa eltérő szintje miatt az úgynevezett EU-s jövedékiadó-egyenminimum nem teljesült eddig. Az irányelv meghatároz egy ilyen mércét, függetlenül a tagállami szinten alkalmazott egyéb közterhektől.

 

További híreink

Jótékonysági tornát rendez a Bayern a Real és az Inter részvételével

Dunai Tibor

25 éve jelent meg az Internet Explorer

Dunai Tibor

16-ra nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben