2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
GazdaságHírekKiemeltKülföld

Az merész – Ursula megsapkázná az orosz olaj árát

Már készül az az uniós javaslat, amivel az elszálló elengiaáraknak kitett háztartásoknak és vállalkozásoknak segítenének, közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn. Ennek az egyik eleme, hogy ársapkát tennének az Oroszországból érkező olaj árára.

Ha van rajta sapka azért

Jogosan vetődhet persze fel a kérdés, hogy vajon Oroszország ezt tétlenül fogja-e nézni, vagy inkább visszatartja majd az árut, hogy hiány, esetleg ellátási zavar keletkezzen.

Von der Leyen érvelése szerint Vlagyimir Putyin fegyverként haszanálja az energiaforrások elzárását és manipulálni akarja az európai energiapiacot, de el fog bukni.

Az Európai Bizottság tervezett javaslatainak célja továbbá a villamosenergia-kereslet visszaszorítása, valamint az energiacégektől származó adóbevételek felhasználása a kiszolgáltatott fogyasztók és vállalkozások támogatására. Valmint az EU támogatni akarja azokat a villamosenergia-termelőket, akik likviditási nehézségekkel küszködnek.

Ursula von der Leyen várhatóan szeptember 14-én Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén elmondani tervezett évértékelő beszédében mutatja be a kialakult európai energiahelyzet megoldását célzó uniós bizottsági javaslatot.

Ha nincs azért

Korábban már számos próbálkozás érkezett a bizottság részéről, ezekben a főszerepet kivétel nélkül a szankciós politika töltötte be. A remélt sikerek mindeddig elmaradtak.

A hétköznapi európai polgárnak könnyen támadhat az az érzete, hogy

a szankciókat nem Európa vezette be Oroszország ellen, hanem fordítva.

Újabb önszankcionálás – tilos fűteni a várótermeket és be kell csukni az üzletek utcára néző bejáratait

A tagállamok kormányai sem megakadályozni nem tudták a háborút, sem közreműködni annak gyors lezárásában. A fentihez hasonló megszorító intézkedések kiváltó okai közül tehát az egyikre bizonyosan nincs ráhatása az EU-nak. A másikra (szankciók) ugyan lenne, de erről a brüsszeli vízfej még azt sem hajlandó elismerni, hogy nem megoldja, hanem gerjeszti a problémákat.

(MTI nyomán, nyitókép: EPA)

További híreink

Zyklon-B gázzal végeznék ki az elítélteket Arizonában

Faragó Dániel

A kérdéseitekre válaszolt heti videójában Toroczkai László

Kemény János

Tóth Bertalan szerint az MSZP nem lábtörlő

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben