4.7 C
Budapest
2021. április 13., kedd
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Az osztrák alkotmánybíróság eltörölte a fejkendőtilalmat az iskolákban

Az osztrák alkotmánybíróság pénteken alkotmányellenesnek nyilvánította, hogy betiltották az iskolákban a fejkendő viselését. Ezzel egyben érvénytelenítették is a rendelkezést, amit még az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciója fogadott el 2019-ben – örvendezik a 444.

Az alkotmánybíróság indoklásában azt állította, hogy a döntés csak egy vallást, az iszlámot érinti, ami ellentmond az állam világnézeti és vallási semlegességének. Ez pedig sérti az egyenlő bánásmód elvét. (Akkor ezek szerint a keresztények hordhattak fejkendőt a tisztelt bíróság szerint, az csak a muszlimoknak lett megtiltva? – a szerk.)

A testület egyenesen odáig ment az indoklásában, hogy

ez a szabályozás kirekeszti a muszlim származást és tradíciót, és megnehezíti a muszlim lányok hozzáférését az oktatáshoz, illetve a társadalmi kirekesztésükhöz vezet.

Elutasították a kormányzat érvelését, miszerint a muszlim lányok társadalmi nyomásra hordják a fejkendőt.

Az alkotmánybíróság szerint a muszlimok szankcionálása helyett a törvényhozók feladata inkább az kellene legyen, hogy csökkentsék a konfliktusokat és teljesen megszüntessék a vallási alapú zaklatásokat.

Heinz Faßmann, az Osztrák Néppárt oktatási minisztere sajnálja, hogy ilyen döntés született, de tudomásul veszik.

Ezen felül pedig az oktatási minisztériumnak (vagyis az osztrák adófizetőknek) két héten belül meg kell térítenie a 3640 eurós perköltséget azon családoknak, akik benyújtották a keresetet a törvény ellen.

Fotó: Wolfram Kastl/dpa Picture-Alliance via AFP

További híreink

Tizenkét milliárd hordónyi olajkincsre bukkantak Afrika közepén

Dunai Tibor

Életfogytiglan a migránspárti aktivistát meggyilkoló marokkói kamionsofőrnek

Szabó Norbert

A gyerek 15 éves, nem ír, nem olvas, öt osztálya van, de lesz jogosítványa– riportsorozat Tiszabőről, a magyar oktatás helyzetéről 2. rész

Gabay Dorka

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben