13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
HírekKiemeltKülföld

Az Uniós bíróság elmarasztalta Magyarországot,de mi továbbra sem kérünk a migránskvótából

Nem teljesítette az uniós jogból eredő kötelezettségeit Lengyelország, Magyarország és Csehország, amikor megtagadta a nemzetközi védelmet kérelmezők áthelyezésére szolgáló ideiglenes mechanizmusnak való megfelelést – közölte ítéletét az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön.

Az Európai Unió Tanácsa 2015-ben hozott döntést arról, hogy Magyarországnak 1264 menedékkérőt kell átvennie, ezt a határozatot jogtalan döntés miatt az Európai Bíróságon Magyarország és Szlovákia megtámadta, de 2017 szeptemberében a bíróság azt a keresetet elutasította.

Ezután a bizottság 2018 januárban beperelte Magyarországot, mert nem hajtotta végre a belügyminiszteri tanács döntését.

Az uniós bíróság ítéletében aláhúzta: a három érintett tagállam, azzal a céllal, hogy kivonja magát az áthelyezési mechanizmus végrehajtása alól, nem hivatkozhat sem a közrend fenntartásával, illetve a belső biztonság megőrzésével kapcsolatos feladataira, sem az elosztási mechanizmus működésképtelenségére.

Válaszként itt az Igazságügyi Minisztérium közleménye:

 Magyarország továbbra sem kér a migránskvótából!

“Bár a történelem bennünket igazolt, mégis Magyarországot citálták bíróság elé. Különösen felháborító ez annak tükrében, hogy a 2015-ös “kvótahatározatokat” szinte egyetlen másik tagállam sem teljesítette maradéktalanul” – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter az Európai Unió Bíróságának ma kihirdetett ítéletére reagálva.

Az Európai Bizottság 2017-ben csak Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen indított eljárást, amiért nem voltak hajlandóak teljesíteni az Európába özönlő migránsok áthelyezésére vonatkozó határozatot.

Pedig ekkor már egyértelműen látható volt, hogy a 2015-ös “kvóta-határozatokat” szinte egyetlen tagállam sem hajtotta végre teljes mértékben.

“A Bizottság nyilvánvalóan diszkriminatív módon járt el, amikor kizárólag ezt a három tagállamot vonta eljárás alá. Ráadásul a fellépése okafogyottá is vált, hiszen a “kvótahatározatok” csak 2017 őszéig voltak hatályban”– jelentette ki Varga Judit.

“Az ítéletnek nincs további következménye. Mivel a “kvótahatározatok” már régen hatályukat veszítették, nincs kötelezettségünk arra, hogy menedékkérőket vegyünk át.”– hangsúlyozta az igazságügyi miniszter. Hozzátette:

“Az eljárás csak ártott az Európai Unió menekültügyi rendszerének, hiszen a migrációs krízist továbbra sem a menedékkérők kötelező átvétele oldja meg.”

Kiadó: Igazságügyi Minisztérium

MTI

További híreink

HVIM: Kommunista tempó, hogy még mindig nemzetbiztonsági kockázatként kezelnek minket!

Faragó Dániel

Spanyolországban nyolcadik napja maradt száz alatt a halálozás

Kemény János

Megtelt a BRFK postaládája Novák Előd feljelentéseivel

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben