12.1 C
Budapest
2022. május 20., péntek
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt

Bekeményít a Facebook: még gyorsabban tűnhetnek el a bejegyzéseink

A Facebook a jövőben mesterséges intelligenciával kívánja helyettesíteni a moderátorait, mert azok egyrészt sokba kerülnek, másrészt nem elég “hatékonyak”. A tervek szerint az új szoftver majd rangsoroltatja a felhasználók által moderálásra küldött bejegyzéseket.

Jó ideje használja már a Facebook a mesterséges intelligenciát arra, hogy besegítsen a moderátorok munkájába. A cég nem titkolt célja, hogy a jövőben egyre inkább az algoritmus végezze ezt a feladatot, amire jelenleg több ezer embert kell foglalkoztatni. Most ehhez kerültek egy újabb lépéssel közelebb – írja a hvg.hu.

Jelenleg a “moderálás” úgy néz ki, hogy az érzékeny lelkű felhasználók szolgalelkűen jelentgetik a bejegyzéseket, melyekkel nem értenek egyet, valamint az algoritmus is jelölgeti, amit károsnak ítél meg. Ezek közül  néhányat egyszerűen töröl a rendszer, a többi egy “várólistára” kerül, amit majd egy valós személynek kell elbírálnia. Ez a folyamat jelenleg 15 ezer cenzort moderátort igényel. A Facebook szerint ez az eljárás túl “időigényes”, ezért van szükség az új algoritmusra, ami drasztikusan felgyorsíthatná a kék-fehér portál által nem kívánatos tartalmak ledarálását.

Az algoritmus a jelentett tartalmakat három fő szempont alapján rendezi: viralitás, súlyosság,  valamint a szabályok megsértésének valószínűsége.

A rangsoroló képlet működéséről nem közölt részleteket a Facebook. A célt viszont elárulta:

a “legártalmasabb” bejegyzések kerüljenek a sor legelejére. Vagyis minél többen osztották meg és látták őket, annál gyorsabban kell a moderátorok elé kerülniük.

Az algoritmus vélhetően hasonlóan működik majd, mint a Youtube által használt szoftver, melynek problémáiról már írtunk korábban. A videómegosztó üzemeltetői szintén rábíztak mindent az algoritmusra, ami aztán válogatás nélkül törölt és demonetizált mindent. A tartalomgyártók meg napokig, extrém esetben hetekig levelezgethettek a YouTube munkatársaival, magyarázatot követelve.

Ennek oka, hogy a cég – saját elmondása szerint – két lehetőség közül választhatott: a szoftver vagy túl “vajszívű”, vagy túlságosan kemény lesz. Természetesen az utóbbit választották, vagyis felcsavarták a cenzúrát a maximumara, ami a mai napig kitartóan tünteti el a hozzászólásokat, videókat, sőt, nem ritkán komplett Youtube-csatornákat. Vélhetően ez vár ránk majd Facebookon is.

További híreink

Nem engedtek kikötni egy mentőhajót Leszboszon

Szabó Norbert

Írország a palesztin földek bekebelezésének leállítására szólítja Izraelt

Irányi Dániel

“Illegális esküvőn” ütöttek rajta a brit rendőrök

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen