17.6 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Bizonytalanná vált a csíksomlyói búcsú

Az egész világot sújtó járvány az idei csíksomlyói zarándoklatot is eltörölheti – erről számolt be a szervező Ferences Rendház. Közleményükben azt írták, legrosszabb esetben is azon lesznek, hogy a fogadalmi búcsú napján, ha zárt körben is, de szentmisét mutassanak be a kegyhelyen.

A koronavírus-járvány terjedését lassító rendeletek, a kijárási tilalom és annak esetleges meghosszabbítása bizonytalanná tette a csíksomlyói búcsú hagyományos módon történő megszervezését – tudta meg portálunk. Az Elemi.hu érdeklődésére a zarándoklatot megrendező Ferences Rendház közölte: korai még pontos információk közlése a búcsú folyamatát illetően, de a szervezők minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a fogadalmi búcsú napján, ha zárt körben is, de szentmisét mutassanak be a kegyhelyen. – Amint biztosabb lesz a világjárvánnyal kapcsolatos korlátozások részleges feloldása, tájékoztatni fogjuk a zarándokokat a búcsús szentmisébe való bekapcsolódás lehetőségéről – fogalmaztak a zarándoklat előkészítői portálunknak küldött levelükben.

Hozzátették, a pünkösdszombati csíksomlyói fogadalmi nagybúcsú az idei évben május 30-ra esik, melyet az Eucharisztia éve és az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való lelki felkészülés jegyében szerveznek a ferencesek, a kegyhely őreiként. – Ennek fényében választottuk a 2020-as év jelmondatát, mely a nagybúcsú mottója is egyben: „A Szentlélek száll le rád.” – olvasható a közleményben.

Mint fogalmaztak, a búcsú szervezése az idei év elején a hagyományos módon kezdődött: a szentmise rendjének összeállítása, a szónok meghívása, továbbá a Csíksomlyó Üzenete című kegyhelylap előkészítése.

Portálunk megkereste az utazást szervező Kárpáteurópa Utazási irodát is, ahol közölték, rendszeresen egyeztetnek a Ferences Rendházzal arról, a járvány mennyiben befolyásolja a pünkösdi zarándoklatot, ám egyelőre nem merült fel a búcsú elhalasztása. – Ennek megfelelően mi is úgy készülünk, hogy az Össznemzeti Zarándokvonat elindul. Abban a nem kívánt helyzetben, ha ez mégsem történne meg, akkor utasainkat arra kérjük, biztatjuk, hogy ne mondják le utazásukat, hanem foglaljanak át a jövő évi vonatra. Mindenképpen arra törekszünk, hogy az utasok a jövő évben használják fel, ami számukra is kedvező, hiszen a forint gyengülése miatt, jelentős áremeléssel kell számolnunk a jövőbeni utaknál. Viszont átfoglalás esetén garantáljuk az idei árat – hangsúlyozta Sárvári Krisztina, az utazási iroda munkatársa. Hozzátette: ha az utazni vágyók más úti cél mellett döntenek, akkor egy értékutalványt adnak ki, amelyet 2021. szeptember 30.-ig felhasználhatnak. Szavaiból kiderült, jelenleg, még mintegy 600 fő bízik a vonat elindulásában, és körülbelül ezren átfoglaltak a jövő évi Zarándokvonatra.

Elemi.hu

További híreink

Az Iszlám Államtól származó drogokat foglaltak le az olasz hatóságok

Kiss Albert

Fideszes országgyűlési képviselő részvételével rendeztek meg egy harmincfős tiltott rendezvényt

Irányi Dániel

“Draghi, Draghi, vaffanculo!” – Az oltatlanok csak szupermarketbe, gyógyszertárba és templomba mehetnek Olaszországban

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen