8.6 C
Budapest
2021. október 23., szombat
Magyar Jelen
Gazdaság Kiemelt

Brutális drágulás: majd másfélszeresére emelkedett a gyümölcsök ára

A kedvezőtlen időjárás mellett más tényezők is közrejátszanak az árak elszabadulásában.

Miközben az élelmiszer inflációja éves szinten átlagosan 8%-al emelkedett, addig a friss gyümölcsök ára csaknem másfélszeresére (146%) nőtt. Így vált a kisnyugdíjasok és szegények körében elérhetetlenné például a kilónként 880 forintos körte, a 600-800 forintos alma, vagy a nagyjából hasonló áron kínált őszibarack. A csemegeszőlőt is többnyire 500 forint körüli áron adják a piacokon.

A termelők és a kereskedők is azt állítják: nem ők tehetnek a hiperinflációról.

A magas élelmiszerárak tükröződnek az augusztusi nyugdíjas fogyasztói kosárra számolt inflációban is, ami 4,3 százalék volt, és szinte minden hónapban magasabb, mint a hivatalos pénzromlás üteme.

A drágulás több tényezőre vezethető vissza. Egyfelől a májusi fagy alaposan megtépázta a virágzó alma, szilva, cseresznye, meggy és legfőképp a kajszi barackfákat.

A legsúlyosabb kárt idén is a kajszibarack ültetvények szenvedték el, ahol 70-100 százalékos terméskiesés is előfordult. Ez az ezer forintos, vagy afölötti árakban is jól tükröződik.

A május végi, június eleji hatalmas esőzések alaposan megnehezítették a jó termést ígérő szamócaszüretet. Sok helyen a földeken rohadt meg a termés.

Ráadásul idén nem csak Magyarországon, de az európai almapiacot meghatározó Lengyelországban is pusztított a fagy. Továbbá a magyar termelőket is érintette a vendégmunkások elmaradása, s ez itthon is megdrágította a munkaerő árát. A növényvédőszerek, a műtrágyák, a különféle importanyagok, a gyenge forint miatt nagyjából 30-40 százalékkal növelték a költségeket.

Közrejátszik a kevés hazai termésben az is, hogy a vidékfejlesztési programok ültetvénykorszerűsítési pályázatai túlságosan bürokratikusak voltak és sokak számára teljesíthetetlen feltételeket követeltek, mint a kötelezően előírt jégháló, ami hektáronként elérheti az akár 10 millió forintos költséget is.

Ezen felül a támogatási rendszer még azt is meghatározza, mely megyékben mely gyümölcsök telepítését támogatják. Ettől függetlenül a gazda saját felelősségére próbálkozhat más gyümölccsel, de akkor azt kockáztatja, hogy nem jut támogatáshoz.

(szmo.hu nyomán – Fotó: Shutterstock)

További híreink

Csoportos nemierőszak vádjával elítélték a Milan és a Real Madrid korábbi játékosát

Irányi Dániel

Bill Gates lecsapna a TikTokra

Szabó Norbert

A rendőrterror elindult: gumibottal gyomorszájon ütötték a Mi Hazánk egyik vezetőjét

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen