2022. január 23., vasárnap
Magyar Jelen
Gazdaság Hírek Kiemelt

Bukarest életszínvonalban leelőzte Budapestet

A Romániában élők jövedelmi helyzete hajszálra megközelítette Magyarország lakosainak lehetőségeit, sőt a két főváros összehasonlításában a bukarestiek élnek jobb átlagszínvonalon – írja a Maszol nyomán a Napi.hu.

Hazánk öngyarmatosításának, valamint összeszerelőüzemmé degradálásának köszönhetően vásárlóerőben már a románok is utolértek minket. Sőt, bizonyos térségekben már le is köröztek.

Egy romániai lakos átlagban 7453 eurót (2,75 millió forint) költhetett el idén. A Gfk piackutató cég nemzetközi összehasonlító tanulmánya szerint ez szinte pontosan a fele 42 európai ország 15 055 eurós átlagának.

A tanulmány kitér arra is, hogy Romániában még a magyarországi viszonyoknál is jelentősebbek a regionális eltérések, ám mindkét ország igazi “vízfej”, vagyis erősen főváros-központú. Bukarestben és Ilfov megyében átlagban 13 100 euró költőpénze van egy lakosnak. Ez csak 13 százalékkal marad el az európai átlagtól, ellenben 76 százalékkal nagyobb az országos átlagértéknél. Magyarországon is a főváros a leggazdagabb térség, azonban a régiós különbségek kisebbek: Budapest vásárlóereje 35 százalékkal alacsonyabb az európainál, a magyar átlagot pedig 27 százalékkal haladja meg.

Vidék-főváros összehasonlításban persze elég torz a kép, hiszen hazánk esetében az sem mindegy, hogy Dunántúlról, vagy Kelet-Magyarországról beszélünk. Sajnos manapság már nem igazán szeretnek nyilvánosságra hozni ilyen adatokat, így mindössze egy 2020-as grafikára hivatkozhatunk, ám a különbségek azóta aligha csökkentek:

 

Magyarországon nagyobb a vásárlóerő, még

Hazánk magabiztos előnye a románokkal szemben az elmúlt 30 év alatt köddé vált, és nem kívánt keleti szomszédaink már a nyakunkon vannak, sőt, a következő pár évben alighanem le is hagynak minket. A fővárosban ez már be is következett, ugyanis

egy átlag bukarestinek több pénze van, mint egy budapestinek.

Románián belül a Kárpátokon belüli három fejlesztési régióban a legnagyobb a vásárlóerő. A Gfk adatai szerint a Temes, Arad, Krassó-Szörény és Hunyad megyék alkotta dél-nyugati régió áll a legjobban, ahol a lakosoknak az országos átlagnál 13,6 százalékkal több pénz áll a rendelkezésükre. A Székelyföldet is magába foglaló központi régióban a vásárlóerő 105,8 százaléka az országos átlagnak, míg az észak-nyugatiban 100,6 százaléka.

További híreink

O. Richárd katalizátorokat és tűzhelyeket “gyűjtött”, a tulajdonosok beleegyezése nélkül

Irányi Dániel

Jelentősen drágul a kenyér

Irányi Dániel

Halálra késelte barátnőjét egy “fiatal” férfi Gödön

szilardkrebsik

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen