31.5 C
Budapest
2021. június 23., szerda
Magyar Jelen
Környezetvédelem

Egy falánk csigafajjal kell szembenéznie Floridának

A nem őshonos leguánok, pitonok és tűzhalak mellett egy újabb betolakodóval, a falánk indiai csigafajjal kell felvennie a harcot Floridának – figyelmeztette a helyi lakosságot a hatóság.

A közlemény szerint a Macrochlamys indica nevű apró szárazföldi csiga most először bukkant fel az Egyesült Államokban. Rendkívül falánk, mindenféle termést megdézsmál, ami az útjába kerül, legyen az saláta, bab vagy jamgyökér. Az állat emellett egészségi kockázatot jelent az emberre.

Az első példányokat egy csigarajongó gyűjtötte be Miamiban, és elküldte őket a Floridai Egyetemnek, ahol a szakemberek azonosították a fajt.

A hatóságok ezután nagyjából 30 csigát gyűjtöttek be Miami lakott területéről és tanulmányozni kezdték a példányokat, megfigyelték a szaporodásukat, ezzel párhuzamosan pedig azt is vizsgálni kezdték, hogy miként lehet kiirtani őket.

A Macrochlamys indica gyorsan szaporodik és különösen jól tud terjeszkedni, valamint alkalmazkodni új viszonyokhoz, ezért reagáltak ennyire gyorsan a felbukkanására.

A hatóságok a közönséges achátcsiga ellen is küzdenek a térségben. A szakemberek szerint a nagy termetű csigánál bevetett módszerek a Macrochlamys indicánál is hatékonyak lehetnek.

(Forrás: MTI – Fotó: biolib.cz)

További híreink

Hatalmas óceán van az Antarktisz alatt

Irányi Dániel

Már a Déli-sarkon is szájmaszkot kell viselni

Varga Lilla

Három évtizede nem volt olyan meleg az Antarktiszi-félszigeten, mint idén

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben