20.8 C
Budapest
2022. augusztus 12., péntek
Magyar Jelen
Tudomány

Elkerülte az összeütközést két egymáshoz közel került űrszemét

Elkerülte az összeütközést két egymáshoz közel került űrszemét – közölte a LeoLabs, a földkörüli pályán keringő objektumokat radarral megfigyelő cég.

Egy már nem működő orosz műhold, a Kozmosz-2004 és egy használaton kívüli kínai rakéta, a Csang-cseng darabjai kerültek egymáshoz 25 méteres közelségbe. Más kutatók korábban úgy számították, 70 méteres lesz a távolságuk.

main article image

Az objektumok együttes tömege meghaladja a 2,5 tonnát, relatív sebességük másodpercenként 14,66 kilométer, így az ütközés katasztrofális lehetett volna, valódi törmelékzuhatagot eredményezett volna.

Mivel mintegy ezer kilométer magasságban keringenek, az így keletkező törmelékek nagyon hosszú ideig a közelben maradtak volna, fenyegetve a működő műholdak munkáját.

a close up of a computer: Still from a LeoLabs animation modeling a close approach between two big pieces of space junk on Thursday night (Oct. 15). The chance of a collision was higher than 10%, LeoLabs calculated. Thankfully, a smashup seems not to have occurred.

Egyes számítások szerint mintegy 900 ezer darab egy centiméternél nagyobb objektum kering a Föld körül, amelyek nagy sebességnél hatalmas károkat okozhatnak egy működő műholdban, vagy akár teljes el is pusztíthatják azt.

Az Európai Űrügynökség (ESA) a héten mutatta be éves jelentését az űrkörnyezet állapotáról, amelyben kiemelték az űrtörmelékeket előidéző események problémáját. Ezek közé tartoznak a keringési pályán keletkező robbanások, amelyeket például üzemanyag vagy akkumulátorok okoznak a régi rakéták vagy szondák fedélzetén.

Az elmúlt 20 évben évente átlagosan 12 ilyen esemény történt.

(Forrás: MTI – Kép: Twitter/LeoLabs – Borítókép: illusztráció/pixabay.com)

 

 

További híreink

Emberi spermában bukkantak a vírus nyomaira kínai tudósok

Szabó Norbert

A kórházban kezelt fertőzöttek egyharmadánál jelentkezik akut vesekárosodás

Szabó Norbert

Páncélozott, körkamerás Komondort kaptak a tűzoltók

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben