16 C
Budapest
2022. május 22., vasárnap
Magyar Jelen
Tudomány

Először figyeltek meg haldokló, távoli galaxist

A Nature Astronomy című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az Európai Déli Obszervatórium (ESO) Chilében lévő Alma teleszkópja által gyűjtött adatok tárták fel a jelenséget.

Az eredmények szerint a jelenséget, amelyet általában egy fekete lyuk hatásának tartanak, a galaxisnak egy másik galaxissal történt ütközése okozta.

Az ID2299 jelű objektum olyan távoli, hogy 9 milliárd évbe telik, míg fénye elér a Földre.

Az ellipszis formájú galaxis nagyon ritka jelenséget él át, amelyet sohasem figyeltek még meg ilyen távolságból – mondta Emanuele Daddi, a Saclay Nukleáris Kutatóközpont asztrofizikusa, a tanulmány társszerzője.

Az ID2299 a csillagképződéshez szükséges gáza több mint felét kibocsátotta. Ez hatalmas arány, évente 10 ezer Nap tömegével egyezik meg – fejtette ki a szakértő.

Mindeközben ugyanennyi gázt használt új csillagok képzésére szintén nagyon magas arányban, a Nap tömegének mintegy 550-szeresének megfelelő mértékben.

Összehasonlításképpen: a Tejútrendszer évente három napnyi tömegű gázt termel.

Ilyen körülmények között a galaxis néhány tízmillió év alatt sterillé válik.

(Forrás: MTI – Fotók: ESO/M. Kornmesser)

További híreink

WHO: két oltás nem oltás, utána is kell a maszk

Irányi Dániel

Emberi spermában bukkantak a vírus nyomaira kínai tudósok

Szabó Norbert

Egymillió vesebeteg élhet Magyarországon

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen