21.1 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Külföld

Enyhülhet a feszültség

Kétállami megoldást sürgettek a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére Jordánia, Németország, Franciaország és Egyiptom külügyminiszterei csütörtökön.

Az ammáni tanácskozáson Számeh Sukri egyiptomi, Jean-Yves Le Drian francia és Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter személyesen, míg Heiko Maas német külügyi tárcavezető távkapcsolással vett részt, mivel testőrsége egyik tagja megfertőződött a koronavírussal, és így neki is karanténba kellett vonulnia.
“Hangsúlyozzuk a komoly, jelentőségteljes és hatékony tárgyalások újraindításának szükségességét a nemzetközi jog, illetve a felek között közvetlenül létrejött megállapodások vagy az ENSZ égisze alatt” – olvasható a közös nyilatkozatban. A miniszterek egyben ígéretet tettek, hogy “erőfeszítéseket tesznek a hiteles tárgyalások megindításához szükséges környezet fenntartásához”.
Szót emeltek a telepek ellen

A tárcavezetők kiemelték, hogy az izraeli telepek kibővítése és a palesztin épületek elkobzása a megszállt területeken a nemzetközi jogba ütközik, és aláássa a kétállami megoldás megvalósíthatóságát. Hozzátették, hogy a Jordán folyó völgyében “állandósulnia kell az izraeli annexiós törekvések felfüggesztésének”.

 Ez történt korábban

Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban Jordániától elfoglalta Ciszjordániát, Egyiptomtól pedig a Gázai övezetet. A palesztinok ezeket a területeket jövőbeli államuk részének tekintik Kelet-Jeruzsálem fővárossal. Ciszjordánia hivatalosan nem része Izraelnek, a nemzetközi közösség a Jordán folyó nyugati partját megszállt területnek tekinti, ám a területen épített zsidó telepeken több mint félmillió izraeli él. A korábban Ciszjordánia részét képező Kelet-Jeruzsálemet Izrael már 1980-ban egyoldalúan bekebelezte.

 

(MTI)

További híreink

Kijev nem fog változtatni a magyarellenes oktatási törvényen

Szabó Norbert

Japán megkezdi ipara kitelepítését Kínából

Irányi Dániel

“Aki a muszlimokat támadja, az a francia köztársaságot támadja”

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen