21.1 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Hírek

Értékesítési elvárások helyett új érdekképviseleti alapokat akar a Mi Hazánk a postásoknak

– Alapelv, hogy egy ország működésének szempontjából elengedhetetlenül fontos egy jól működő postai szolgáltatás, ma ez viszont nincs így. A Magyar Posta hosszú évek óta az összeomlás szélén táncol, azoknak az elhivatott, sok évtizede ott dolgozó postásnak köszönhető, hogy egyáltalán még működik, kik hivatásként fogják fel munkájukat. Ennek ellenére óriási az emberhiány, nagy a cserélődés, a fiatalabbak vagy az újak néhány hónap után elhagyják a postát – fogalmazott sajtótájékoztatóján Lantos János, a Mi Hazánk munkaügyi kabinetjének elnöke.

Szerinte ez nem is csoda, hiszen a fizetés lényegében a minimálbérrel vetekszik, s ami igaz volt korábban, hogy a borravalóval lehet valamelyest kiegészíteni a keresetet, az már egyre kevésbé igaz, sok nyugdíjas számlára kéri havi nyugdíját.

Ráadásul a vezetés egyfajta mérgező légkört teremtve állandó, teljesíthetetlen értékesítési elvárásokkal nyomasztja az alkalmazottakat. A folyamatos összevonások, trükközések miatt egy ember gyakorlatilag 2-3 kolléga munkáját kénytelen elvégezni

– fűzte hozzá, majd hozzátette, tudnak olyan esetről, amikor nem engedtek haza a nap végén postásokat addig, amíg részletesen be nem számoltak arról, aznap kinek és milyen biztosítást ajánlottak.

– Ennek ellenére sajnos a szakszervezetiség, a postai munkavállalói érdekképviselet irányába nem túl magas az érdeklődés, teljes apátia uralkodik a postások körében. Ennek oka, úgy látják, mivel a szakszervezetek (csekély kivételtől eltekintve) anyagi és minden más értelemben is függenek a posta vezetésétől, így nem is várnak érdemi, valós érdekvédelmet – mutat rá.

A Mi Hazánk Mozgalom szerint ezt gyökeresen kell megváltoztatni. A magyar államnak kötelessége az olyan jogszabályi környezet megalkotása, amely friss levegőt hoz az áporodott évtizedek után.

Egy olyan anyagi és jogi alapot akarnak, amely a szakszervezetek működését függetlenítik a közvetlen felső vezetéstől, így logikusan elvárható lesz, hogy bátrabban küzdjenek a postások jogaiért.

– Egyúttal kifejezzük szándékunkat, hogy minden, a postásokért tenni akaró szakszervezetet partnernek tekintünk, és pártpolitikai preferenciától függetlenül szeretnénk velük közösen dolgozni. Itt az ideje az összefogásnak, mi ennek szellemében nyújtjuk kezünket – zárta gondolatait.

További híreink

Cserháthalápon rend van, mert nincs más opció – interjú a Mi Hazánk alelnökével

janositamas

A címerrel egészítené ki Magyarország zászlaját a Mi Hazánk

Varga Lilla

„Kártevő gondok? Van megoldás!”

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen