22.2 C
Budapest
2022. július 4., hétfő
Magyar Jelen
Hírek

Esztergomban a vendéglátósok 4-5 százaléka is végleg befejezheti

A koronavírus-járvány döntően érinti a vendéglátást és az építőipart. Riportalanyunk történetesen mindkét területen dolgozik, sőt, Esztergom belvárosában üzemeltet egy kocsmát is, őt kérdeztük, hogyan látja a most kialakult helyzetet.

Azt emelte ki, hogy a mai világban nem lehet csak egy lábon állni, és ugyan elsősorban vendéglátásban érdekelt, de mellette az építőiparban is dolgozik, viszont most mindkettő ágazat válságba került. Elmondta, hogy a vendéglátóipar teljesen megállt, az van némileg még szerencsés helyzetben, aki ételkiszállítást tud végezni.

De aki csak presszói szinten foglalkozott vendéglátással, ott teljes a káosz.

Többen is azt csinálják, hogy az időszerű felújításokat, tatarozásokat végzik el. Megpróbálják valahogy átvészelni ezt az időszakot – mutatott rá.

Az építőiparban jelen pillanatban a megkötött üzletek még futnak, ott még nincs akkora probléma, de szerinte hosszabb távon fog jelentkezni, amikor az embereknek elfogy a pénze, és másra költik a meglévőt, nem felújításra, nem lakásépítésre.

A kormány gazdasági intézkedéseiről szerinte kevesek, főleg a kisebb vendéglátósok szempontjából. Elmondta, hogy Esztergom belvárosában, ahol az ő kocsmája fekszik, éveken át volt egy útfelújítás, ami hátrányosan érintette őket, forgalomkieséssel kellett számolniuk, azt átvészelték, úgy gondolták, hogy vége, kicsit fellélegezhetnek, erre most bejött a járvány.

Kérdésre elmondta, biztos lesznek sokan,

akik a válság után már nem is tudják újraindítani a presszóikat.

Már most hallott olyan felvetéseket, hogy “nem tudjuk, hogy mi lesz velünk”, “ha valahogy át is vészeljük, nem fogjuk tudni újraindítani”.

Személyes véleménye szerint a környéken akár 4-5 százalékot is kiteheti azok aránya, akik végleg befejezik.

Persze, közrejátszanak olyan dolgok is, hogy övé-e az épület, van-e bérleti díj, és a többi. Kérdés sokak számára, a bérbeadóval tud-e valamilyen kompromisszumhoz jutni, vagy sem.

Kiemelte, hogy ők sem tudnak biztosat, meddig tarthat még, mindenki csak találgat.

További híreink

Heroincsempész akadt horogra

Kemény János

Itt nézhető vissza Toroczkai László szegedi beszéde a Covid-diktatúra ellen

Kemény János

Még több katonaiskola jön

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen