5.6 C
Budapest
2022. november 27., vasárnap
Magyar Jelen
Környezetvédelem

Európa legnagyobb afrikai elefántja visszatért a Nyíregyházi Állatparkba

Európa legnagyobb afrikai elefántbikája 2 éves távollét után visszatért családjához Nyíregyházára – olvasható az állatkert honlapján.

A Nyíregyházi Állatpark, ahol a Jack nevű afrikai elefántbikának már 2 borja is született, 2 évre kölcsönadta a Bázeli állatkertnek az apaállatot, hogy az Európai Fajmegőrzési Program keretén belül teljesítse ott is tenyészbikai feladatát.

Mától Jack érkezésével újra kiegészült az afrikai elefántok ( Loxodonta africana) tenyészcsordája, amelyben az ivarérett bika mellett 2 tenyésznőstény és 2 borjú él Nyíregyházán.

A három méter magas, öt tonna súlyú, Jack névre hallgató állat jól viselte az utazást, és amint újból megszokta belső és külső kifutóit, megkezdődik az összeszoktatás az elefántcsalád többi tagjával.

Mivel az elefántok a világ legintelligensebb állatai közé tartoznak, nem kérdés, hogy a 2 éves távollét után megismerik-e egymást a korábban együtt tartott ormányosok.

Jack, az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett újra Nyíregyházára, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy újabb szaporulat jöjjön a napvilágra.

Jack és párja a Svédországból érkezett Kwanza (19) 2013-ban párosodtak először a Nyíregyházi Állatparkban, és 22 hónapra rá világra jött első közös utódjuk Kitó, 2018-ban pedig a bikaborjú húga, Kimani.

Az elefántházban a szakemberek felkészültek a 27 éves ereje teljében lévő bika érkezésére: az épületben külön “bikabiztos” részt alakítottak ki. A készültség nem véletlen.

A felnőtt korba lépő bikákban időközönként hormonális változások játszódnak le- az úgynevezett muszt (musth) -mikor is a tesztoszteron szintjük a normális tízszeresére emelkedhet, az állatok viselkedése pedig rendkívül agresszívvé és veszélyessé válhat.

A minimum három héten át tartó, ám akár hosszú hetekre is elnyúló állapot levezénylésére is felkészültek a szakemberek.

A Nyíregyházi Állatparkban jelenleg öt afrikai és három ázsiai elefánt él és az országban afrikai faj csak itt látható ráadásul, Európa több száz állatkertjéből a nyíregyházi mellett csupán három olyan akad, amely egyszerre tart ázsiai és afrikai elefántfajt.

(Fotók: Nyíregyházi Állatpark, MTI/Balázs Attila)

További híreink

Kicsi pici alapkövecske, 300 milliárd apró forintocska – koreai gigacég kapja a támogatást Nyíregyházán

Faragó Dániel

“Diszkrimináció” – írták a Budapesti Állatkert bejáratának elefántjára

Irányi Dániel

Samunak nevezik el a fővárosi állatkert kiselefántját

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben