11.7 C
Budapest
2021. április 11., vasárnap
Magyar Jelen
Kiemelt

Feszültséget okozott az orosz vakcina megvásárlása a szlovák kormánykoalícióban

Feszültséget váltott ki a négypárti szlovák kormánykoalícióban, hogy Igor Matovic miniszterelnök, az OLaNO párt vezetője gyakorlatilag koalíciós partnerei tudta nélkül állapodott meg az orosz illetékesekkel a Sputnyik V, koronavírus elleni vakcina megvásárlásáról – írja az MTI.

“A Szputnyik V megvétele valóban megrázkódtatta a koalíciót”

– ismerte el keddi sajtótájékoztatóján Pozsonyban Matovic. Elutasította viszont azt a bírálatot, miszerint nem vette figyelembe koalíciós partnere, az Emberekért (Za ludí) párt véleményét, amely ellenezte az orosz vakcina megvásárlását.

Az orosz oltóanyag beszerzését a szlovák koalíciós kormány február 19-én nem fogadta el, mert azt az Emberekért párt megvétózta. Matovic emlékeztetett: Veronika Remisová kormányfőhelyettes, az Emberekért párt elnöke azonban később kijelentette, hogy a hatályos szlovák törvények szerint az egészségügyi miniszter, Marek Krajcí a kabinet jóváhagyása nélkül, saját hatáskörében is dönthet az oltóanyagok alkalmazásáról, ami ez ügyben meg is történt, ezért a mostani bírálatok, hogy “önkényesen cselekedtek”, alaptalanok.

A kormányfő helytelennek minősítette Ivan Korcok külügyminiszter, az SaS párt politiksa kijelentését is, aki azt mondta, hogy a Szputnyik V Oroszország Nyugat ellen folytatott “hibrid háborújának az eszköze”.

“A Szputnyik V gyógyszer, olyan vakcina, mint a többi” – szögezte le Matovic. Ivan Korcok “feleslegesen politikai ügyet” csinált a vakcinából

– fejtette ki a kormányfő, és felkérte koalíciós partnereit, hogy ebben az ügyben tegyék félre a politikát.

Kérdésre válaszolva – miért tartották titokban a vakcináról folytatott tárgyalásokat az oroszokkal – Matovic kijelentette: attól tartottak, hogy ez csoportos ellenállást válthatott volna ki a vakcina ellen, ami esetleg elriaszthatta volna az oroszokat a megállapodás aláírásától.

Igor Matovic hétfő este a kassai repülőtéren megtartott sajtóértekezletén jelentette be, hogy Szlovákia kétmillió adag, koronavírus-elleni Sputnyik V orosz vakcinát vásárolt, és az első szállítmány már meg is érkezett Kassára a szlovák hadsereg különgépén.

(Fotó: koronavirus.gov.hu)

További híreink

Ha már behódolás, legyen Spiró György a “konzervatív” MMA elnöke!

Varga Lilla

Szerbia és Montenegró kölcsönösen kiutasította egymás nagykövetét

Varga Lilla

Kis családi történet: kaszával támadt anyja élettársára

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben