16.2 C
Budapest
2021. április 11., vasárnap
Magyar Jelen
Kárpát-haza Kiemelt

Hétfőtől vesztegzár alá kerül Temesvár, négy környező községgel együtt

Karantén alá kerül a koronavírus-fertőzöttség magas aránya miatt vasárnap éjféltől Temesvár négy környező községgel együtt a hatóságok szombati döntésének értelmében.

A Temes megyei közegészségügyi igazgatóságtól és a vészhelyzeti bizottságtól kapott adatok elemzése után megszületett a döntés, hogy hétfőtől 14 napra vesztegzár alá helyezik Temesvárt, illetve Mosnicatelep (Moşniţa Nouă), Győröd (Ghiroda), Gyüreg (Giroc) és Újszentes (Dumbrăviţa) községeket – tájékoztatott a megyei prefektúra – írja a Krónikaonline.ro

Temesváron az ezer főre eső megbetegedés 7,49, míg a megyében 5,48. A Temes megyei vészhelyzeti bizottság szombati határozata értelmében az érintett településeken számos intézkedést szigorúan be kell tartania a lakosságnak, mind az ott élőknek, mind az átutazóknak.

A karantén alatt álló településeket csak a közutakon lehet megközelíteni, illetve elhagyni, a településeken belül az utcákon tilos a gyülekezés, az emberek legfeljebb 6 fős csoportokban közlekedhetnek, de akkor is csak saját felelősségre vagy a munkáltató által kitöltött nyilatkozat birtokában, megfelelő indokkal lehet az utcán tartózkodni.

-hangsúlyozzák a cikkben. Dominic Fritz, a Béga-parti megyeszékhely polgármestere a határozat közzétételét követően úgy vélekedett, a szigorú intézkedésre – megfogalmazása szerint a „vészfék meghúzására” – mindenképpen szükség volt, mivel Temesváron a legmagasabb a fertőzöttségi arány a romániai megyei jogú városok közül.

„Megszorítások nélkül emberek halnak meg: csak az elmúlt éjszaka hatan vesztették életüket. Az orvosok szerint az új vírustörzs rendkívül gyorsan terjed, a tünetek pedig súlyosabbak, egyre több a beteg, akinek oxigénre van szüksége, a kórházak megtelnek”

– posztolta közösségi oldalán Dominic Fritz, leszögezve: a járvány kirobbanása óta eltelt egy év során a jelenlegi a legsúlyosabb helyzet Temesváron. A polgármester közölte egyúttal, hogy arra kérte Valeriu Gheorghiță katonaorvost, a védőoltási folyamatot koordináló országos bizottság vezetőjét, hogy juttassanak több védőoltást Temesvárra, amire ígéretet is kapott.

Fritz kezdeményezte a kormányzati illetékeseknél azt is, hogy a vesztegzár alá vont településeken biztosítsanak jövedelemadó-mentességet a karanténban töltött időszakra. Alin Nica, a Temes megyei önkormányzat liberális (PNL) elnöke egyébként ellenezte a karantén foganatosítását, emiatt szóváltásba is keveredett a megyeszékhely USR-PLUS színekben megválasztott polgármesterével.

Temesváron hétfőtől az üzletek csak este 8 óráig tarthatnak nyitva, kivéve a gyógyszertárakat és benzinkutakat. Az üzletekben, áruházakban korlátozott számú vásárló tartózkodhat egy időben (a kapacitás 30 százaléka). A parkokban is korlátozni kell az ott tartózkodók számát, hogy minden személy számára 8 négyzetméteres teret lehessen biztosítani.

(Fotó: foter.ro)

További híreink

Jakab Péter Soros Györgytől kér pénzt? (Vélemény)

Joó György

Elindult a SpaceX űrhajója a Nemzetközi Űrállomásra (videó)

Varga Lilla

Összeverték, majd a Szajnába dobták 14 éves osztálytársukat a “fiatalok”

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben