15 C
Budapest
2021. szeptember 29., szerda
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Tudomány

Idegrendszeri rendellenességet okozhat az AstraZeneca

Az Európai gyógyszerügynökség csütörtökön bejelentette, hogy az AstraZeneca cég koronavírus elleni oltóanyaga a Vaxzevria, igen ritka mellékhatásként Guillain-Barré szindrómaként (GBS) ismert idegrendszeri rendellenességet okozhat.

A hágai székhelyű testület illetékes kockázatértékelő bizottsága úgy döntött, hogy a szindrómát a vakcina új mellékhatásaként fel kell venni a termékismertetőbe, és nyomatékosan felhívni az egészségügyi szakemberek és a betegek figyelmét erre a kockázatra.

A GBS esetén a szervezet saját immunrendszere megtámadja az egészséges perifériás idegsejteket, ami típusosan az alsó végtagokban kezdődő, szimmetrikus végtaggyengeséggel és zsibbadással jár. Akut fázisában a betegség életveszélyessé válhat.

Július végéig mintegy 592 millió adag oltóanyag beadása után 833 GBS-esetet jelentettek világszerte.
Júniusban az EMA a Johnson and Johnson gyógyszercégvakcinájával kapcsolatban hívta fel a figyelmet a szindróma kialakulásának kockázatára.

MTI

További híreink

Lengyel vezetéssel folytatódik a Kárpátok klímavédelme

Kiss Albert

Mi Hazánk: veled vagyunk, Varsó!

Gabay Dorka

A Deák téren meggyilkolt Gergő közeli barátja még a halálbüntetést is kevésnek tartaná

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen