19.7 C
Budapest
2022. október 1., szombat
Magyar Jelen
Kárpát-hazaKiemelt

Ismét megvédte a luxusnyugdíjakat a román alkotmánybíróság

Elbukta az alkotmányossági kontrollt Romániában az a nyáron elfogadott törvény, amely 85 százalékig terjedő adóval faragná le a katonáknak, rendőröknek, titkosszolgálati ügynököknek, bíráknak, ügyészeknek, pilótáknak, diplomatáknak, pénzügyőröknek és törvényhozóknak járó – az átlagos öregségi járandóság többszörösére rúgó – speciális állami nyugdíjakat.

Az alkotmánybíróság négy halasztás után – a parlamenti választások lejártával – kedden döntött az ombudsman és a legfelsőbb bíróság által június közepén beterjesztett óvásról.

A politikai pártok által örökös kampánytémaként kezelt, a sajtó által igazságtalan “luxusnyugdíjakként” emlegetett járandóságok eltörlésének – jelen esetben megnyirbálásának – ügye nem először került az alkotmánybíróság elé, amely következetesen megvédte a speciális törvények révén bevezetett kiváltságokat.

Az alkotmánybíróság legutóbb májusban akadályozta meg a különnyugdíjak teljes eltörléséről januárban elfogadott törvény hatályba lépését. A parlament ezt követően úgy próbálta megkerülni a szerzett jogok eltörlését tiltó alkotmányos elvet, hogy a luxusnyugdíjak megszüntetése helyett 85 százalékos adót akart kivetni a járandóságok 7000 lejt (félmillió forint) meghaladó részére, visszaküldve azt a költségvetésbe.

Az ombudsman és a legfelsőbb bíróság szerint a törvény a jövedelemadóval terhelt különnyugdíjakra újabb adót vet ki, a kettős adóztatás pedig sértené a diszkrimináció tilalmát. Az ily módon 95 százalékot is elérő adóteher gyakorlatilag az érintettek nyugdíjának “leplezett kisajátítását” jelentené, és sértené a méltányos közteherviselés alkotmányos elvét.

Az alkotmánybíróság később teszi csak közzé keddi határozata indoklását, de a román média úgy tudja: eljárási hibákat is kifogásolt, amelyeket egyes elemzők szerint szándékosan követtek el a – kiváltságos járandóságra szintén jogosult – törvényhozók, hogy jogalapot teremtsenek az alkotmánybíróság számára a luxusnyugdíjak újbóli “megmentéséhez”.

Az országos nyugdíjpénztár szerint 2019 végén 3878 volt bíró és ügyész kapott átlagosan 18 716 lejes, 840 volt diplomata átlagosan 5538 lejes, 792 volt parlamenti tisztviselő átlagosan 4547 lejes, 1440 volt pilóta átlagosan 10 891 lejes, 609 volt pénzügyőr átlagosan 7800 lejes és 1800 bírósági jegyző átlagosan 4439 lejes különnyugdíjat.

Az aktív szolgálattól visszavonult több mint 178 ezer katona és belügyi alkalmazott közül mintegy 40 ezer kap 6000 lejt meghaladó juttatást.

Az 5,1 millió romániai nyugdíjas havi járandóságának átlaga 1600 lejre tehető (egy lej kedden 72,79 forintot ért).

(Forrás: MTI – Fotó: MTI/Baranyi Ildikó)

További híreink

Forradalmi programmal állt elő a Mi Hazánk

Gabay Dorka

Toroczkai üzent a borsodnádasdi gyilkosnak

Szabó Norbert

“Tisztségéhez méltatlan viselkedés” miatt rendelték haza a bangkoki nagykövetet

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben