1.1 C
Budapest
2022. november 29., kedd
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Japán hadgyakorlatot tart a Dél-kínai-tengeren

Japán egy helikopterhordozót és egy tengeralattjárót vezényelt a Dél-kínai-tengerre.

A tokiói védelmi tárca közlése szerint a hadi eszközöket gyakorlatozás céljából rendelték ki pénteken, tengeralattjáró-támadás elhárítását modellezik.

A hadgyakorlat pontos helyszínét nem közölték, csak annyi derült ki, hogy a járművek készleteit a vietnami Cam Ranh-öbölben töltik újra a hétvégén.

A kínai állami Global Times napilap szombaton azt írta, Peking ellenzi, hogy bármely állam katonai műveleteket hajtson végre a Dél-kínai-tengeren, mert az, mint fogalmaztak, nem járul hozzá a térség békéjéhez és biztonságához.

A Dél-kínai-tenger energiahordozókban gazdag vizeit szinte teljes egészében Kína követeli magának. Ugyanakkor kisebb-nagyobb területi igényt jelentett be Malajzia, a Fülöp-szigetek, Tajvan és Vietnam is.
Az Egyesült Államok azzal vádolta Kínát, hogy militarizálja a Dél-kínai-tenger ügyét, és megfélemlíti a vele szomszédos ázsiai országokat.

Pénteken a kínai katonai szóvivő azt állította, hogy a John McCain amerikai rombolót észlelték a Dél-kínai-tengeren, a vitatott hovatartozású Paracel-szigetek közelében, ezért felszólította az Egyesült Államokat, hogy tartózkodjon az efféle “provokatív” lépésektől.

(MTI – Fotó: Maritime Issues)

További híreink

Több ezres tüntetés kezdődött a Covid-korlátozások ellen Kínában

Magyar Jelen

Miután felmosták a németekkel a pályát, még a stadiont is kitakarították a japánok

Irányi Dániel

Alapjövedelmet kapnak a traszneműek San Franciscóban

Magyar Jelen

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben