12.1 C
Budapest
2022. május 20., péntek
Magyar Jelen
Kiemelt Kultúra

Kiállították Napóleon pompás, felújított császári bárkáját

Csaknem két hónapig tartottak a felújítási munkálatok, ám végre kiállították I. Napóleon francia császár egykori pazar bárkáját a franciaországi Brestben működő Tengerészeti Múzeumban.

A hajó alatti üvegtalapzatnak és a felette lévő tükörnek köszönhetően a tárlat látogatói a csaknem 19 méteres bárka minden zugát alaposan szemügyre vehetik – olvasható a CNN honlapján.

Napóleon 1810 tavaszán rendelte el a bárka megépítését. A császár még abban az évben felavatta a vízi járművet, amikor ellátogatott az akkor Antwerpenben lévő francia flottához.

Az eredeti, visszafogottabb díszítéssel ellátott bárka anyakikötője Brestben volt 1814-től. A ma látható, jóval kidolgozottabb díszítőelemekkel 1858-ban egészítették ki a hajót, III. Napóleon francia császár és Eugénia császárné látogatását megelőzően.

A hajót 1945-től a párizsi Tengerészeti Múzeumban állították ki. Két évvel ezelőtt visszatért Brestbe, amikor a párizsi intézményt bezárták felújítás miatt.

A felújítás előtt így festett:

(Fotók: FRED TANNEAU/AFP VIA GETTY IMAGES)

További híreink

Dúró Dóra: A magyar legyen büszke magára, mert győztes

Irányi Dániel

Brüsszel hetekig jelentéktelennek tartotta a járványt

Dunai Tibor

Játékdobozban érkezett a drog

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen